Tajuk album dia Donut Bersalut Cokelat Cik Tie haha... |
Resipi: Donut Bersalut Cokelat
Dari Dapur: Yatie Fizzy
Bahan A
@ 11gram mauripan
@ 1/4cup air suam
@ 1tsp gula
** satukan bahan kat atas ney dlm satu bowl**
Bahan B
@ 3cup tepung gandum
@ 4tsb gula
@ 1/2tsp garam
@ 1biji telor
@ 1/2cup air - letak sikit jew dulo
@ 2tsb butter/minyak
Cara membuatnya:-
@ satukan tepung, gula, garam dalam bowl. gaul hingga sekata pastu
buatkan lubang kat tengah2 campuran tadi.
buatkan lubang kat tengah2 campuran tadi.
@ masukkan bahan A dan B. Uli hingga menjadi doh atau sampai tepung tak
lekat kat tangan
lekat kat tangan
@ rehatkan doh dalam bekas tertutup/tutup dengan kain basah hingga doh
kembang kurang lebih 2-3 jam.
@ Bila doh dah kembang tumbuk2 adunan tadi untuk keluarkan angin
@ boleh bentukkan donut itu ikut suka masing2 dan biarkan donut 1/2 jam
b4 goreng
@ goreng donut hingga kuning keemasan/hingga masak. guna api sederhana jew tau agar donut tu masak dengan sekata.
@ sejukkan seketika sebelum dicelupkan dengan cokelat/gula.
@ untuk hiasan tabur badam atasnya tau. (pastikan badam tu goreng/
panggang tanpa minyak ya!!
kembang kurang lebih 2-3 jam.
@ Bila doh dah kembang tumbuk2 adunan tadi untuk keluarkan angin
@ boleh bentukkan donut itu ikut suka masing2 dan biarkan donut 1/2 jam
b4 goreng
@ goreng donut hingga kuning keemasan/hingga masak. guna api sederhana jew tau agar donut tu masak dengan sekata.
@ sejukkan seketika sebelum dicelupkan dengan cokelat/gula.
@ untuk hiasan tabur badam atasnya tau. (pastikan badam tu goreng/
panggang tanpa minyak ya!!
Tips: kalo nak donut tu lagi gebus, seeloknya biarkan doh semalaman untuk hasil yang lebih meletop.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ selamat mencuba ^_^ ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥
No comments:
Post a Comment