Hai
Assalammualaikum semua! Hari ni aku nak kongsi satu resipi, actually dah lama aku
buat tapi baru hari ni nak update kat blog ~~~ …kalo tak silap aku raya ke5 ritu
kot…lupe lak tarikh dan harinya kih3 :-P Rendang!! Haa sape tak suka makan
rendang kan..nak plak tu kalo dapat makan dengan nasi impit dengan sayur lodeh
ataupun kuah kacang....Perghh terangkat habis koo…Skang kan bulan syawal bulan
kita beraya..dah jadi cam trade mark laa plaks… asal raya je ade rendang! Asal ade
rendang je raya ! Eh yeke? Bukan tak raya pun boleh makan rendang ke? Kan? biar
laa abaikan saje…biasa laa dimana ade makanan maka disitu laa jua akan adenya
aku haha…aku ngan hubby memang suka makan..koo bagi laa ape pun..kayu besi batu
dan yang sewaktu dengannya aje kami tolak yang lain bedal je…tapi tak semua ler
=.= bila dah suka makan, masaknya pun kena ler suka jugakk yer idak? sebabnya kalo
makan beli ni kadang tu tak sedap mahal lagi tu kan. Tapi kalo aku buat sendiri
puas hati..dah laa jimat belanja sedap pun sedap..makan pun puas silap-silap
boleh tapow makan untuk esok hihi ^^, kan banyak jimatnya tu.. untung orang
laki kalo dapat bini pandai masak…camm aku haha ~_~ HOHO tetiba masuk bakul angkat
sendiri kan hehe…sebelum aku masuk bakul dan angkat berkali-kali, jom ler aku
tunjukkan bahan-bahan resipi aku..kang bile dah masuk bakul tu kang..aku kemana
resipi ntah kemana kang kuang3 O_o
RESIPI: RENDANG AYAM CILI PADI
RUJUKAN: IBU MERTUAKU
OLAHAN: AKU SENDIRI
BAHAN KISAR
@
2 labu bawang besar
@
1 labu bawang putih
@
2 batang serai
@
2 sudu besar Cili kisar/Cili Boh
@
Sebesar ibujari halia
@
Sedikit lengkuas – kalo suka tapi aku tak letak pun
@
Segenggam Cili Padi
BAHAN UTAMA
@
1Ekor Ayam potong 16 – Mak Mertua aku suka guna ayam pencen/tua
@
1kg Santan
@
1paket kerisik
@
3-4 helai daun limau purut
@
3 Batang serai – Dititik/ketuk
@
1 helai daun kunyit - Hiris halus tapi ku
tak letak pun
@
1sudu garam
@
1sudu gula
@
bahan perasa secukupnya
@
minyak untuk menumis
CARA BUATNYA
Panaskan
kuali dengan sedikit minyak dan mula menumis bahan kisar diatas hingga pecah
minyak dengan api sederhana.
Masukkan
ayam dan kaup balik ayam tadi dan biarkan seketika agar bahan tumisan tadi
meresap ke dalam ayam.
Masukkan
santan, serai dan daun limau dan kacau hingga sebati.
Bila
nampak kuah dah agak pekat masukkan pula kerisik, daun kunyit, garam, gula dan
bahan perasa secukupnya. Kacau hingga sebati.
Sementara
tunggu kuah tadi menjadi pekat, sesekali tu kacau agar bahagian bawah kuali
tidak hangit. Masak hingga rendang tadi pekat/kering.
Tutup
api dan siap. Sedap dimakan dengan nasi atau nasi impit,sayur lodeh atau kuah
kacang.
******************************************************************
THANKS FOR READING DEAR !
******************************************************************
No comments:
Post a Comment