Assalammualaikum
dan selamat petang buat semua warga kota…sejak 2 menjak ni kan macam best la
plak kan berblog-blog ni kan. ntah la tak tahu nak cakap macam mane tapi yang
yf rase sekarang macam tenang je. Tak kesah la orang nak kate ape pun. Nak kate
kejar glamour ke, perasan ke ape ke, yf tak kesah pun janji yf tak penah kacau
orang. Lantak depa la kan..yf ni senang je ko nak mengumpat ke buat ketupat ke
lantak korangla janji jangan sibuk jage tepi kain orang. Tapi dah name pun
mulut orang kan kalo mulut tempayan lain boleh gak ditutup-tutup kan..erm okeyla
tak mau lagi citer pasal depa tak best. Actually N3 petang ni yf nak share
resipi. first time nak share ni sesebelum tak penah pun. Tetiba la pulak rase
nerbes kan hahaha…
Resipi hari
ni Cake Pavlova..sape penah makan cake ni cer angkat tangan hikhikhik (ade ke yang
ngankatnya hurm???).. actually nak buat cake ni bukanla susah mane pun senang
je. Bahan asasnya pun memang senang sangat nak cari. Tak payah la nak gi beli
jauh, yf percaye kedai runcit kat rumah korang pun ade jual bahan-bahan nak
buat cake ni…tak caye?? Meh sini yf share kan resipinye…
Bahan A
4biji putih
telur (bila dah kate putih makne putih je kuning skit pun tak nak)
¾ cup gula
castor
1tsb tepung
jagung
1 tsp jus
lemon (boleh gantikan lemon ni dengan cuka)
½ tsp parut
kulit lemon (tak letak pun takpe)
1tsp esen vanilla
Baking paper
– ikut size cake
Hiasan
Non-Dairy
whipping cream (yf guna brand value – kotak biru)
Strawberry
Mangga
Kiwi
Warning!!!!
Sebelum gunakan mixer
pastikan ianya bersih dari sebarang karat, habuk atau air. Tak boleh ade skit
pun kalo tak nanti bukan jadi meringue tapi jadi mereng. Tak pasal-pasal lak
ade yang nangis guling2 kang hihihi
C
Cara
membuatnya
Panaskan
oven pada suhu 180’c selama 15minit sebelum guna.
Pukul putih
telur dalam bekas sampai berbiuh dengan menggunakan high speed.
Masukkan
gula sikit demi sikit dan pukul lagi. Ulang sampai gula habis. Kekalkan guna
high speed hingga adunan tadi bertukar jadi meringue. Nak tahu jadi ke tak
meringue tu, ambik bekas tu telengkupkan. Kalo adunan tadi tak jatuh makne jadi
la tu.
Bila dah
jadi meringue, masukkan jus, kuli lemon dan esen vanilla tadi. Putar ikut arah
jam tapi jangan overbeat.
Tuangkan
meringue tadi atas Loyang yang dialas dengan baking paper.
Bakar selama
1 jam atau hingga masak pada suhu dikekalkan. Bila dah masak biarkan ia sejuk
dalam oven. Jangan gatal tangan nak keluarkan pulak. Tampar tangan tu nanti
baru tau..biase die tu hihihi…
Pukul
whipping cream tu sampai gebu. Kalo nak tahu gebu tu macam mane guna cara same
macam test meringue tadi. Ambik telengkupkan kalo jatuh make failed la hihihi..
Sebelum
sapuan whipping cream tu atas kek tadi kena pastikan betul-betul kek tu dah
sejuk. Sebab kalo tak cream tu akan cair.
hiasla mengikut daya kreativiti masing-masing..
Selamat
mencuba. Sekian wassalam..
** Sharing
is Caring **
4 comments:
Betul tu kak, mulut org kita takleh tutup, biasanya org yang sibuk jaga tepi kain kite ni, org tu jeles ngan kita...hihhi..
akakkk, sedappnya pavlova...kalau tempah berapa hengget ni?
biase la mulut orang ni kan memang gituw kan...susah nak tutup2 ni. biar la depa dengan mulut depa asalakan kita tahu jage diri kan hihihi
ala biase2 jew...8' tu dlm RM45 satu layer :-)
Sedappnyaaaaaaaaaaaaa :D :D :D perut tngah lapa niiii~huhuu
yum yum....yeke ala ciannye meh meh yf tolong suapkan hikhikhik..^__^
Post a Comment