Wednesday, August 21, 2013

RENDANG AYAM MELETOP !!!

Hai Assalammualaikum semua! Hari ni aku nak kongsi satu resipi, actually dah lama aku buat tapi baru hari ni nak update kat blog ~~~ …kalo tak silap aku raya ke5 ritu kot…lupe lak tarikh dan harinya kih3 :-P Rendang!! Haa sape tak suka makan rendang kan..nak plak tu kalo dapat makan dengan nasi impit dengan sayur lodeh ataupun kuah kacang....Perghh terangkat habis koo…Skang kan bulan syawal bulan kita beraya..dah jadi cam trade mark laa plaks… asal raya je ade rendang! Asal ade rendang je raya ! Eh yeke? Bukan tak raya pun boleh makan rendang ke? Kan? biar laa abaikan saje…biasa laa dimana ade makanan maka disitu laa jua akan adenya aku haha…aku ngan hubby memang suka makan..koo bagi laa ape pun..kayu besi batu dan yang sewaktu dengannya aje kami tolak yang lain bedal je…tapi tak semua ler =.= bila dah suka makan, masaknya pun kena ler suka jugakk yer idak? sebabnya kalo makan beli ni kadang tu tak sedap mahal lagi tu kan. Tapi kalo aku buat sendiri puas hati..dah laa jimat belanja sedap pun sedap..makan pun puas silap-silap boleh tapow makan untuk esok hihi ^^, kan banyak jimatnya tu.. untung orang laki kalo dapat bini pandai masak…camm aku haha ~_~ HOHO tetiba masuk bakul angkat sendiri kan hehe…sebelum aku masuk bakul dan angkat berkali-kali, jom ler aku tunjukkan bahan-bahan resipi aku..kang bile dah masuk bakul tu kang..aku kemana resipi ntah kemana kang kuang3 O_o






RESIPI: RENDANG AYAM CILI PADI
RUJUKAN: IBU MERTUAKU
OLAHAN: AKU SENDIRI


BAHAN KISAR

@ 2 labu bawang besar
@ 1 labu bawang putih
@ 2 batang serai
@ 2 sudu besar Cili kisar/Cili Boh
@ Sebesar ibujari halia
@ Sedikit lengkuas – kalo suka tapi aku tak letak pun
@ Segenggam Cili Padi


BAHAN UTAMA

@ 1Ekor Ayam potong 16 – Mak Mertua aku suka guna ayam pencen/tua
@ 1kg Santan
@ 1paket kerisik
@ 3-4 helai daun limau purut
@ 3 Batang serai – Dititik/ketuk
@ 1 helai daun kunyit  - Hiris halus tapi ku tak letak pun
@ 1sudu garam
@ 1sudu gula
@ bahan perasa secukupnya
@ minyak untuk menumis


CARA BUATNYA

Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan mula menumis bahan kisar diatas hingga pecah minyak dengan api sederhana.

Masukkan ayam dan kaup balik ayam tadi dan biarkan seketika agar bahan tumisan tadi meresap ke dalam ayam.

Masukkan santan, serai dan daun limau dan kacau hingga sebati.

Bila nampak kuah dah agak pekat masukkan pula kerisik, daun kunyit, garam, gula dan bahan perasa secukupnya. Kacau hingga sebati.

Sementara tunggu kuah tadi menjadi pekat, sesekali tu kacau agar bahagian bawah kuali tidak hangit. Masak hingga rendang tadi pekat/kering.

Tutup api dan siap. Sedap dimakan dengan nasi atau nasi impit,sayur lodeh atau kuah kacang.



******************************************************************
THANKS FOR READING DEAR !
******************************************************************


Penangan Sambal Ikan Power !



gambar tak clear sangat, guna phone je kot huhu



Assalammualaikum selamat pagi semua =) kebiasaannya setiap entry masakan yang ade kat blog ni semuanya hasil air tangan aku sendiri tapi hari ni lain sikit. Hari ni aku bukan nak share resipi masakan tapi aku nak share masakan dari hasil air tangan hubby aku ler. Seingat aku sepanjang aku kenal sampai laa dah kawin dah ada anak 2 org dah ni, hubby aku memang tak reti bab masak memasak ni. Bohong laa kan kalo aku kate hubby aku tak reti langsung tu kan! Kalo setakat nak jerang air atas dapur ke..masak meggie ke reti ler dia tapi cuba koo suruh dia masak alaa tak payah yang susah…suruh dia masak sambal bilis ke sambal ikan ke..hurmm jawabnya tahun depan pun tak siap-siap lagi kot…jenuh dah aku ajar dia masak tapi hurmm~~ tapi kalo bab lain tak payah koo suruh automatic dia buat sendiri tapi kalo masak yang koo suruh memang tak laa kann…! Syukur Alhamdulillah sekarang ni hubby aku dah pandai dah…nak dijadikan story aku hari ni…petang semalam dalam pukul 3 lebih dia wechat aku gambar…mula-mula tu aku biarkan aje malas nak layan tapi lelama tu aku bukak jugak laa nak tengok gambar ape gamaknya hubby aku hantar kat aku kan..OMG! glurp!! Meleleh plak air liur aku tengok sambal ikan tu kan.. walaupun dalam hati berkata “sambal lagi, ritu sambal bilis ni sambal ikan plak hurmmm..sambal pun sambal ler asalkan ikhlas hehe”… kirenya ni menu sambal yang ke-2 dia ler selepas sambal bilis nasi lemak ritu hihi…tengok je sambal ikan tu tadi dah laa perot tengah lapar..memang bertambah lapar lagi ler aku jadinya....hurmm memang sampai aje rumah, mandi terus makan haha ^^, .. bila dah rasa terus cakap kat hubby “yang sedapnya esok masak lagi yer haha” kate ku dalam nada ala-ala manja-manja kucing gituuu kann ! wewe.. 



******************************************************************
THANKS FOR READING DEAR ! 
******************************************************************
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...