Thursday, May 30, 2013

SEGMEN NABEEL FIKREE NABEEL MENCARI BLOGLIST #2





Nabeel Fikree sedang mencari bloglist untuk bulan Jun dan Julai iaitu pencarian bermula dari 26 Mei 2013 dan berakhir pada jam 11:59 malam 30 Mei 2013 nanti. 20 orang yang bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Nabeel Fikree bermula 1 Jun nanti.


Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog NabeelStories.com.
  2. Buat satu entri bertajuk Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link entry pada ENTRY INI sahaja

Harap segmen ni mendapat sambutan.

Jumlah peserta yang akan di pilih untuk masuk ke dalam bloglist bergantung kepada penyertaan anda.





.

Wednesday, May 29, 2013

SESI BERAMAH MESRA BERSAMA CHEF NORIZAN DAN CREW TV3 DI JOM HEBOH PUTRAJAYA

Assalamualaikum selamat malam semua....

25 - 26 May 2013 karnival jom heboh kat Presint 2 Putrajaya. yessss.. langkah panjang lah kaki ni nampaknya hikhikhik..ade pulak tu Hari Belia ditempat dan waktu yang sama. Dah Macam berjanji lah pulak kan depa owang ni..huh!!!! Dalam kotak ingatan ni dah pening tak tahu gi mane dulu...fuhh (padahal jaraknya sekangkang kera jew, propa jew lebih aku ni hahaha). bestnye yeahh it's time to perabeh kan pitis ngeh3


Perkara pertama aku buat mase sampai..ha'ah ni lah..korang kenal tak mamat yang tengah nyanyi tu sape?? cer teka cer teka?? kompom lah korang tahu kan...ha sape?? Sape?? Cepat2 hehehe... 


Kompom la Tomok kan...hensem tak?? hensem?? ehh tak tak..hensem lagi hubby aku kahkahkah..kang kalo tak puji kang marah pulak kan hihi..Sempat gak lah aku duk layan lagu nyanyiannya...cuaca mase tu tak yah cakap lah kan. rasenya kalo lauk dah lama dah masak kalo kena bahang panas cenggini. abeh legam kulit sawo matang aku ni huhu...


Lepas dah masak aku berjemur kat tengah panas tu, aku singgah sini jap..niat hati masuk sini sebab dalam ni sejuk ade air-cond kat luar tak dok doh..lama jugak lah aku lepak kat sini. Bukan jew sejuk segmen2 yang ade kat dalam ni pun best. Paling best skali bila part mendeco bersama Chef Norizan. Bukan selalu kan dapat peluang cenggini melainkan kalo gi kelas berbayar lain lah pulak ceritanya kan..sape2 jew yang nak cuba deco atas cupcakes yang disediakan oleh chef N dialu2kan. Tengok tu beria betul kan muka si kak teh kita. kusyuk kak teh mendengar tunjuk ajar chef N. abeh terketor2 tangan maklumlah pestaim katenya patut lah...hikhikhik

 
Setiap segmen tak lama pun. kejap2 jew tapi berulang2. Memang best lah..ape kate orang makan angin sambil belajar. betul ke erk?? ehh?? boleh la...Lepas dah habis jew dengan segmen chef N aku gi pulak kat booth pertandingan mendeco kek..OMG!!!OMG!!! betul ke ni?? cam tak caye jew..dalam tb iklan bukan main huhahuha lagi tapi?? tapi?? Tapi?? aduhh... kok bisa ya jadi nya gini..(tetiba lak kan minah indon sesat huahua, waduh2 gawat ni)


jangan lah panik..cool tarik nafas panjang2 lepas..hokay lega skit hihihi..aku ingatkan ramai sangat lah peserta yang ambik bahagian mendeco cake..ramai kot 2 orang jew kan..tu pun naseb baek mak cik tu sampai gak walaupun lambat kalo tak ko tak yah buat la dikk oii dah kompom2 ko yang menang kan..dah tu kalo ko sorang jew yang ade..tak gituww cik kiah oiii..kalo lah aku dapat masuk kompom aku menang besar kan...hahahaha...perah santan sendiri hahahaha...

hokayy lah daaaaaaaaaa

Thursday, May 23, 2013

Majlis Resepsi Perkahwinan Rosma & Fizrie


Salam 1Dunia....

Ahad 19 May 2013 sorang lagi sahabat zaman schooling yf dulu telah menamatkan zaman bujangannye. Tahniah diucapkan pada pasangan pengantin baru, rosma dan suami. Alhamdulillah sebagai sahabat yf tumpang happy sebab sorang lagi kawan yf yang dah bergelar bini orang. Welkem to the club yunk hikhikhik…
 
Pasangan ni nikah hari sabtu 18 may 2013 di Masjid Terapung Puchong Perdana dan besoknye pulak berlangsungnye majlis persandingan belah pengantin pompuan kat Puchong Permai. ha nampak tu santik tak?? Santik kan. bagai pinang dibelah dua kan. same santik same padan gituw kan. Tahniah korang bestnye. tetibe verangan jap naik pelamin gantikan korang hahahaha...adoiii

Walaupun kami sampai dah lambat tapi jemputan yang datang nak raikan raja sehari tak putus2. sentiasa je ramai tapi kebanyakkan dari mereka tu yf tak kenal la kan..hanye ade beberape kerat manusia je yang yf kenal tu pun ade yang buat2 tak kenal la buat2 tak nampak la. lantakla ade yf kesah hehehe...

OMG!!!! OMG!!!!!!OMG!!!! memang nampak terserlah giler ketemvaman distu huhu...kompom pasni nak diet ni huhu..

 Temvam pun temvam la janji comel hokayyy. Comel ke??? hikhikhik...

Monday, May 20, 2013

Resipi Cucur Malas Mak Siti


Assalamualaikum dan selamat kembali bekerja buat semua warga kotaraya...

N3 kali ni nak share resipi cucur malas mak siti ni. resipi ni dari nenek sebelah hubby yf. nak buat cucur ni senang je tak sampai 10minit pun dah siap. Memang la kalo dengar cucur ke jemput2 ke cekodok ke mesti ade yang penah makan kan. glamer kot mase zaman dulu kala ni. zaman mak2 kita semua makan cucur ni. menunye sedap, ringkas dan senang je. lagi2 kalo dapat pekene ngan kopi panas perghh meletop gituw kan hehehe.. kalo dah name pun cucur kompom la bahan asasnye tepung. Tapi penah tak makan cucur yang berasaskan nasi ngan tepung. Hurmm pelik ke?? Memang yf akui mula2 yf dengar pun macam agak pelik la kan. Tapi bila dah makan memang kompom sedap. Tang tu gak yf mintak resipi ni ngan nenek hikhikhik. Kate orang tak kenal maka tak cinta tapi bila dah kenal terus melekat jatuh cinta hihihi..


Bahan

2cawan nasi
½cawan tepung gandum
1tsb gula
½ tsp garam
½ batang carrot 
Sedikit ikan bilis
½cawan air
Minyak untuk menggoreng

Cara2 buat

Blend semua bahan2 kecuali tepung sampai hancur.
Tuangkan bahan yang dah di blend kan tu dlm bekas.
Masukkan tepung sikit2 sampai habis.
Panaskan minyak dan goreng sampai kuning keemasan.


ha senang je kan. so kalo ade yang rase lapar2 tapi malas nak masak heavy2 leh la try kan. memang sesuai dah name pun cucur malas kan memang sesuai untuk orang yang malas2 tu hahahaha...
 

Friday, May 17, 2013

Pavlova



Assalammualaikum dan selamat petang buat semua warga kota…sejak 2 menjak ni kan macam best la plak kan berblog-blog ni kan. ntah la tak tahu nak cakap macam mane tapi yang yf rase sekarang macam tenang je. Tak kesah la orang nak kate ape pun. Nak kate kejar glamour ke, perasan ke ape ke, yf tak kesah pun janji yf tak penah kacau orang. Lantak depa la kan..yf ni senang je ko nak mengumpat ke buat ketupat ke lantak korangla janji jangan sibuk jage tepi kain orang. Tapi dah name pun mulut orang kan kalo mulut tempayan lain boleh gak ditutup-tutup kan..erm okeyla tak mau lagi citer pasal depa tak best. Actually N3 petang ni yf nak share resipi. first time nak share ni sesebelum tak penah pun. Tetiba la pulak rase nerbes kan hahaha…



Resipi hari ni Cake Pavlova..sape penah makan cake ni cer angkat tangan hikhikhik (ade ke yang ngankatnya hurm???).. actually nak buat cake ni bukanla susah mane pun senang je. Bahan asasnya pun memang senang sangat nak cari. Tak payah la nak gi beli jauh, yf percaye kedai runcit kat rumah korang pun ade jual bahan-bahan nak buat cake ni…tak caye?? Meh sini yf share kan resipinye…

 
Bahan A

4biji putih telur (bila dah kate putih makne putih je kuning skit pun tak nak)
¾ cup gula castor
1tsb tepung jagung
1 tsp jus lemon (boleh gantikan lemon ni dengan cuka)  
½ tsp parut kulit lemon (tak letak pun takpe)
1tsp esen vanilla
Baking paper – ikut size cake


Hiasan 

Non-Dairy whipping cream (yf guna brand value – kotak biru)
Strawberry
Mangga
Kiwi 



Warning!!!!

Sebelum gunakan mixer pastikan ianya bersih dari sebarang karat, habuk atau air. Tak boleh ade skit pun kalo tak nanti bukan jadi meringue tapi jadi mereng. Tak pasal-pasal lak ade yang nangis guling2 kang hihihi
C


Cara membuatnya

Panaskan oven pada suhu 180’c selama 15minit sebelum guna.

Pukul putih telur dalam bekas sampai berbiuh dengan menggunakan high speed.

Masukkan gula sikit demi sikit dan pukul lagi. Ulang sampai gula habis. Kekalkan guna high speed hingga adunan tadi bertukar jadi meringue. Nak tahu jadi ke tak meringue tu, ambik bekas tu telengkupkan. Kalo adunan tadi tak jatuh makne jadi la tu.

Bila dah jadi meringue, masukkan jus, kuli lemon dan esen vanilla tadi. Putar ikut arah jam tapi jangan overbeat.  

Tuangkan meringue tadi atas Loyang yang dialas dengan baking paper.

Bakar selama 1 jam atau hingga masak pada suhu dikekalkan. Bila dah masak biarkan ia sejuk dalam oven. Jangan gatal tangan nak keluarkan pulak. Tampar tangan tu nanti baru tau..biase die tu hihihi…

Pukul whipping cream tu sampai gebu. Kalo nak tahu gebu tu macam mane guna cara same macam test meringue tadi. Ambik telengkupkan kalo jatuh make failed la hihihi..

Sebelum sapuan whipping cream tu atas kek tadi kena pastikan betul-betul kek tu dah sejuk. Sebab kalo tak cream tu akan cair.

hiasla mengikut daya kreativiti masing-masing.. 

Oleh sebab kek ni manis so untuk hiasan yf gunakan buah yang masam. bagi yf kalo dah kek manis buah pun manis takut nanti kencing manis la pulak kan. contrakan masam dan manis barula ade aomm..hihihi...
 



Selamat mencuba. Sekian wassalam..

** Sharing is Caring **











  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...