Monday, May 20, 2013

Resipi Cucur Malas Mak Siti


Assalamualaikum dan selamat kembali bekerja buat semua warga kotaraya...

N3 kali ni nak share resipi cucur malas mak siti ni. resipi ni dari nenek sebelah hubby yf. nak buat cucur ni senang je tak sampai 10minit pun dah siap. Memang la kalo dengar cucur ke jemput2 ke cekodok ke mesti ade yang penah makan kan. glamer kot mase zaman dulu kala ni. zaman mak2 kita semua makan cucur ni. menunye sedap, ringkas dan senang je. lagi2 kalo dapat pekene ngan kopi panas perghh meletop gituw kan hehehe.. kalo dah name pun cucur kompom la bahan asasnye tepung. Tapi penah tak makan cucur yang berasaskan nasi ngan tepung. Hurmm pelik ke?? Memang yf akui mula2 yf dengar pun macam agak pelik la kan. Tapi bila dah makan memang kompom sedap. Tang tu gak yf mintak resipi ni ngan nenek hikhikhik. Kate orang tak kenal maka tak cinta tapi bila dah kenal terus melekat jatuh cinta hihihi..


Bahan

2cawan nasi
½cawan tepung gandum
1tsb gula
½ tsp garam
½ batang carrot 
Sedikit ikan bilis
½cawan air
Minyak untuk menggoreng

Cara2 buat

Blend semua bahan2 kecuali tepung sampai hancur.
Tuangkan bahan yang dah di blend kan tu dlm bekas.
Masukkan tepung sikit2 sampai habis.
Panaskan minyak dan goreng sampai kuning keemasan.


ha senang je kan. so kalo ade yang rase lapar2 tapi malas nak masak heavy2 leh la try kan. memang sesuai dah name pun cucur malas kan memang sesuai untuk orang yang malas2 tu hahahaha...
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...