Thursday, July 10, 2014

Adakah penantian ai berbaloi ??

♥♥♥ KENSHIDO INTERNATIONAL - MEGA LIFE IN MAKING ♥♥♥

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Koranggg .... omg3 ... guess what ? korang nak taw tak, si pompuan bajet "gud3" yang se-office dengan ai tu, ya si lawyer mereng tu lerr .. U know what ? Bos ai dah kick out dia, berkuatkuasa dari sekarang ! hooyeahh ... happy ai, puas hati grrrrrr ..

Eh jap2, ala korang jangan salah faham pulak ... ai ni bukannya kejam sangat, bahagia di atas penderitaan orang lain, tapii ... seriously pompuan tu memang no manner, nama je lawyer, graduated in law, educated but dia tak pandai nak guna kan kepandaiannya ... selalu je cari pasal dengan ai, colleague ai, even dengan bos pun. Hellooo bos tu partner wokeh, yang pay salary every month ... pun dia tak respect. Can u imagine that, how rude she is ? Huh .. kesian ai tengok bos everyday, every moment kena tahan dengan perangai pompuan tu ... salah dia jugak, ambik staff tak siasat dulu .... asal nampak ada degree, master terus terima bulat2 hmmm ... 

ai guess lah kan, kali ni kompom 200 peratus bos ai dah hilang sabar ... sebab tu la dia tendang pompuan tu keluar ... tu pun masih lagi nak bergaduh, bertekak dengan bos ai taw .. hasihh taw la awak tu lawyer tapi jangan ingat awak boleh saman dan buat sesuka hati je ya .... rasanya awak pun TER-lupa kot, yang bos pun LAWYER jugak ...lebih senior dari awak taw.. so better watch out wokeh !   

Pada korangg ni ai ada nak bagi pesanan dan nasihat sikit ... tak kira lah sapa pun, sama2 lah kita beringat agar nasib yang sama tak menimpa ai taupun koranggg hokeh:-

PESANAN AI 
1. Jika dah tahu kita ni makan gaji, jangan lah sesekali ingkar mahupun cari pasal dengan majikan. Bukan apa takut2 nanti tak sempat hujung bulan, haaa macam ni lah jadinya, kena buang kerja tanpa notis... berkuatkuasa 24 jam! Nak ? 

2. Jaga hubungan dengan colleague kat office, jangan jadi katak bawah tempurung.. bergaul, buat baik dengan diorang. Buat apa lah nak cari gaduh, bermasam muka bagai.. tak tenteram hidup. jalinkan kerjasama yang bermuafakat sesama sendiri.

3. Tolong hormati menghormati sesama sendiri. Kalo kita nak orang hormatkan kita, tolong hormat orang dulu. Ingat "what u give, u get back" ... 

4. Jangan besar kepala ... wah mentang2 lah bos takde, nak besar kepala tunjuk lagak macam dia lah bos. Sedar diri, mana asal usul, berpijak dibumi yang nyata. kalo dah tahu kerja makan gaji, jangan nak over pulak eh..

5. Kalo diberikan assignment oleh bos, tolong jangan melawan. Terima je, biar pun susah, try dulu .. kalo tak reti tanya, tak salah kan berkongsi ilmu ni .. kata orang apa tu, malu bertanya sesat cari jalan .. sama lah jugak, sampai bila asik nak bagi alasan sama je tiap kali diberikan assignment ... fikir !!!!

6. Jangan buat musuh dengan colleague ... eh come on la, masa yang di habis kan kat office dengan colleague lagi lama kot dari bersama keluarga .. 5 day a week, 8 hour ok .. helloo .. come on, don't tell me that, you are so stupid.. berbaloi ke ? seriously crazy man... 

7. Bekerjasama .. give and take lah, ala takat benda yang remeh temeh tak yah la nak berkira sangatt .. bertolak ansur lah sesama sendiri, saling bantu membantu, kerja pun lagi senang.. in shaa Allah kerja kita akan lebih diberkati..

8. Last but not least jangan jadi batu api, penghasut, kaki kipas dan sebagainya .. yang sama waktu dengannya lah .. don't even once, cuba nak tikam dari belakang .. bukan apa takut2 tikaman tu makan diri sendiri nanti .. kesian ... ada fahamm..  
tetibe ai TER-miss dekat ex-colleague firm lama ai ... hmmm.. apa lah kabar diorang sekarang ni kan, harap2 baik semuanya.. in shaa Allah - kenangan terakhir ai bersama diorang di Sabah di Jeti Mamutik Island

DOAKAN KESELAMATAN DAN KEAMANAN BUAT GAZA │PRAY FOR GAZA

♥♥♥ KENSHIDO INTERNATIONAL - MEGA LIFE IN MAKING ♥♥♥ 

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Tak terungkap dengan bait kata-kata. Sayup, sedih melihat kesengsaraan dan penderitaan yang ditanggung oleh saudara se-islam di Gaza .. bertubi-tubi mereka diserang, ramai yang terkorban termasuklah anak-anak kecil. Apakah salah dan dosa mereka hingga di perlakuan sedemikian ?

Ya Allah .. hanya doa yang mampu kami pohon padaMu, Engkau turunkanlah dan timpakanlah bala dengan serta merta ke atas kaum israel laknatullah .. Engkau selamatkanlah rakyat di Gaza dari terus di sakiti dan di ratah oleh israil. Selamatkanlah saudara kami dan berikanlah perlindungan padaNya agar saudara se-islam kami di sana cekal dan tabah dalam menghadapi ujianMu ini .. Amin ya rabbal alamin ;’(  

P/s: semalam tengok kat berita TV3, satu majlis perkahwinan terpaksa dibatalkan kerana berlaku serangan dari udara…. Semua yang ada dalam majlis tersebut bertempiaran lagi untuk selamatkan diri. Ya Allah .. sampai bilakah rakyat di Gaza akan terus menerus dizalimi sebegini ?


#PRAY4GAZA

Wednesday, July 09, 2014

Sup Ikan Siakap Simple Sedap

♥♥♥ KENSHIDO INTERNATIONAL - MEGA LIFE IN MAKING ♥♥♥ 

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Semalam HasrulHassan.Com ada kongsikan Resepi Mudah Sup Kepala Ikan Merah kat blog miliknya. Walaupun nampak sangat simple tapi mengiurkan tekak, ai like .. Kebetulan pula memang dalam freeze ai ada ikan tapi bukan ikan merah la, siakap je .. Kebiasaan ikan siakap ai selalu masak 3 rasa, maklumlah ai ni bukannya terror sangat, takat ala kadar gitu boleh ler ... hihi..

Actually sesebelum ni ai tak penah pun buat sup yang berasaskan ikan .. ayam, daging tu selalu lah jugak ... hummm ... bagus jugak erk beliau buat sharing pasal resipi sup tu, at least dapat jugak ai ideal nak masak apa ... ekekeke ... ok, memandangkan ai pun dah try buat untuk sahur tadi, seriously nampak je simple tapi jujurnya yang simple tu lah yang sedap ... betul ai tak tipu, hubby ai pun suka, berselera je dia masa sahur tadi ... hee hee .. jom la ai kongsi kan hasil dan resipi nya kat blog ai pulak.. resipi ni ai dah ubahsuai sikit taw mengikut selera ai .... jom semak resipii ..


Bahan-Bahan 
1 ekor ikan siakap (size sederhana - untuk 2org makan)
2 1/2 cawan air 
1 biji bawang besar size sederhana
2 biji bawang putih 
sebesar ibujari halia
1biji kentang 
1 biji carrot - potong bulat 
2 biji Tomato 
Daun Sup 
garam dan bahan perasa secukupnya 
sedikit minyak untuk menumis

Caranya 
1. Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. 
2. Panaskan minyak dalam periuk, tuangkan bahan yang dah dikisar tadi dan tumis hingga naik bau.
3. Masukkan tomato, air, kentang, carrot dan daun sup masak hingga mendidih.
4. Letakkan garam dan bahan perasa, kemudian masukkan ikan. Jangan kacau kerana takut ikannya akan hancur nanti. biarkan sup mendidih.
5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba !!!

Monday, July 07, 2014

Resipi Mee Kari Meletops

♥♥♥ KENSHIDO INTERNATIONAL - MEGA LIFE IN MAKING ♥♥♥ 

Assalammualaikum dan salam 9 Ramadhan. Menu untuk berbuka semalam ai buat Mee Kari request dari my lovely hubby .. actually dah lama hubby minta buatkan, sebelum puasa lagi, tapi baru semalam tertunai permintaannya ... sorry ya yunk, bukan ai malas cuma kurang rajin je hihihi ... Ok, hari ni ai tak nak membebel pepanjang, let's keep it short and simple... Ecewahh, tetiba la plak ai skiping london u, curlasss gitu .. ahakhaks pengsan >_____< .. Jom jom ai kongsikan resipi marbeles ni, jommm ... 



BAHAN-BAHAN
400 gram Mee Kuning - Celur & toskan
200 gram isi ayam 
400 ml santan 
1 paket fish ball  - belah 4
2 1/2 cwn air
3 sudu besar cili kering 
2 biji sederhana besar bawang merah 
3 biji bawang putih 
2 paket kecik serbuk kari babas  -  ai beli yg harga 70posen/pack
2 biji kentang
sebesar ibujari halia
sedikit daun kari 
minyak untuk menumis
garam dan perasa secukupnya

BAHAN KISAR
3 sudu besar cili kering 
2 biji sederhana besar bawang merah 
3 biji bawang putih 
sebesar ibujari halia

BAHAN HIASAN
tauhu goreng 
telur rebus 
udang - direbus 
limau kasturi 
taugeh

CARA MEMBUATNYA
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan kisar tadi hingga wangi/naik bau.
2. Masukkan serbuk dan daun kari, tumis sampai pecah minyak.
3. Masukkan isi ayam, kacau seketika hingga sebati, biar tumisan tadi serap pada isi ayam.
4. Masukkan santan, air, fish ball. sementara tunggu kari tadi mendidih, blendkan kentang yang sudah direbus dengan sedikit air, kemudian tuangkan ke dalam kuah kari tadi. 
5. Masak hingga mendidih dan kuah menjadi pekat, masukkan garam dan bahan perasa secukupnya.
6.  siap untuk dihidangkan bersama-sama dengan bahan hiasan tadi.

Selamat mencuba !!!

Friday, July 04, 2014

Bazaar Ramadhan: Jalan Pintas Cari Makan │Tips Ketika Berada Di Bazaar Ramadhan.

Bila sebut saja Bazaar Ramadhan, ai sure ramai yang tahu apa itu Bazaar Ramadhan ? Dimana Bazaar yang paling gempaq sekali ? Apa juadah yang paling havoc ? Dan macam-macam lah, pendek kata majority daripada kita semua pun tahu, yang setiap kali tibanya bulan Ramadhan Al-Mubarak, rata-rata peniaga akan crab peluang ni untuk dapat kan keuntungan yang berlipat kali ganda. Ahaaa bukan saja amalan ibadah nak dilipat gandakan , jualan pun , malah yang dapat triple pun ade , Alhamdulillah rezeki masing-masing , sapa kita untuk persoalkan rezeki pemberian ALLAH SWT. Mensyukuri nikmat  pemberian dan kurniannya, adalah semolek-moleknya, Alhamdulillah ;))

Disini ada beberapa tips ai nak kongsikan dengan korang semasa berada/berkunjung ke bazaar, kata orang tu “sediakan payung sebelum hujan”, jangan dah terkena baru nak beringat. Sama-sama lah kita ingat-mengingati, semoga hidup kita lebih diberkati, in shaa Allah… Amiin ^_^


TIPS KETIKA BERADA DI BAZAAR RAMADHAN 


PERUNTUKKAN BAJET
Korang taw tak yang duit tu berhantu ? Tiap kali keluar tak sedar bila habisnya, nak-nak lagi kalo pegi tempat yang penuh dengan dugaan, kompom banyak yang “Terbang melayang” macam layang-layang… kan kan ? hmm.. ai cadangkan, masa korang nak keluar tu, pastikan duit yang dibawa bersama cukup-cukup je, tak lebih dan tak kurang. Contohnya sebelum turun kereta, kat tangan ai dah standby sesiap duit. Habis duit tu, habis la … haa haaa.. jimat kan ? hmmm ..

JANGAN MEMBAZIR
Tak dinafikan, godaan ketika berada di bazaar memang susah nak ditepis. Ada saja yang terliur, walahal sebelum ni tak pun, mungkin kerana nafsu makan, semua pun nampak sedap, menarik mata memandang. Harus diingatkan ya, ALLAH SWT tak suka dan benci hambanya melakukan pembaziran, kerana sifat-sifat tersebut adalah sifat semula jadi “Syaitan-syaitan nirojin” … MasyaAllah, selisih Malaikat 44, janganlah kita bersifat sedemikian .. Nauzubillah min zalik 

PERHATIKAN PERSEKITARAN GERAI
Pastikan setiap gerai yang kita kunjungi adalah bersih. Maksud bersih bukan bererti hanya pada keadaan sesebuah gerai tu saja, malah juga pada cara penyediaan juadah yang dijual. Contohnya, katakan ai pergi ke gerai jual lauk pauk, sebelum beli ai akan tengok dulu samada juadah tersebut ok ke tidak .. maksudnya kalo gerai tu banyak lalat, serangga-serangga dan seumpama dengannya ada bertandang kat gerai tu, alamatnya memang tak lah kan ai nak beli, kang tak pepasal ai sakit perut .. ahha sapa susah ? ai jugak kan .. iskhh3 takmo ai … kesian tummy ai nanti hee hee… 

BERTOLAK ANSUR
Dah nama pun Bazaar, tempat orang jalan-jalan cari makan, dah sah-sah ler ramai orang. Bila berdepan dengan situasi macam ni, sabar dan bertolak ansur lah sesama sendiri. Kalo dah nampak gerai yang nak dikunjungi tu ramai, apa lagi beratur lah, sedangkan anak-anak pun pandai beratur masa nak beli makanan, takkan kita yang dewasa ni tak boleh ? tak rugi pun, lagi besar pahalanya ada lah .. so, mulai hari ni berubah ya, beratur ikut giliran .. in shaa Allah puasa kita lagi barakah ..

Sekian. Wassalam ^_^
 
Ayam percik ni ai beli ritu, kat bazaar bk 4... sedap, murah pulak tu... besar hokeh puas makan , jimat sampai sahur pun ai boleh makan lagi.... lalalalalaaaaa....

Thursday, July 03, 2014

Ceritaku dipetang hari....


Sakit hati, nyucuk-nyucuk taw… bukan marah tapi kecik hati je dengan client ai tadi tu… melampau-lampau pulak dia … marah, cakap kekasar dengan ai… tak puasa ke hapa ? bebulan mulia macam ni, cakap benda yang bukan-bukan…. Iskhh3… tak patut betul. Sabar je la, telinga ni kalo lah boleh bercakap, mesti dia teringin nak cilikan mulut client tu, sangat biadap namanya. Ade ke patut, sesama melayu, islam pulak tu, dia boleh cakap P*****K kat ai .. hasihhh seriously ai terasa nak babap je mulut mamat tu tadi … naseb bos ai tolong , tapiiii…. tak tetap juga kena marah hokeh :(

Redha itu pasrah .. pasrah itu menyerah … makna katanya hari ni, petang ni ai redha dan pasrah dengan apa jua yang terjadi pada ai. Kena marah, maki hamun dengan client… Sedih nya aii huhu … Begini lah nasib bila terpaksa kena tahan dimarahi, di atas kesalahan orang lain…. Apa mau buat keje kan, terima je lah dengan hati yang redha dalam pasrah… walaupun kesalahan itu bukan datang nya dari ai ….

Takpe lah .. yang berlalu biar berlalu … ai pun dah lupakan pasal kejadian tadi .. ai anggap yang client tu mungkin ada salah lain, sampai terbawa-bawa kat ai … ai pun dah maafkan dia … ai terlalu sibuk untuk menyimpan dendam dan benci pada orang yang tak sayangkan ai , sebab ai terlebih pree untuk menyayangi mereka ;-)
 

SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER

Assalammualaikum dan salam 5 Ramadhan.

Blog Bam Ben ade buat satu segmen Sahabat Blog @ Kelab Blogger , hmmm mmm menarik. Tujuan segmen ni diwujudkan adalah untuk mempromosikan KELAB BLOGGER di FACEBOOK .. dan paaling best syarat nak sertai segmen di senang je, hanya 2 langkah:-

1. letak logo KELAB BLOGGER .. linkkan ke sini >> http://bit.ly/d1ss19

2. letak tajuk dibawah logo tersebut >> SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER dan linkkan ke entri ini ..

Haaaa senang kan, semudah ABC je, pada yang nak mencuba tu, sila lah ^_^ ya ... hihihi ..
 
SAHABAT BLOG @ KELAB BLOGGER

Wednesday, July 02, 2014

Mee Bandung versi Spaghetti Stylo Mylo

♥♥♥ KENSHIDO INTERNATIONAL - MEGA LIFE IN MAKING ♥♥♥ 

Assalammualaikum dan salam 4 Ramadhan. 

Semalam berbuka ai buat Mee Bandung versi Spaghetti, angel hair gitu uollsss, asalnya nak guna mee kuning tapi lupa beli…  kelam kabut semalam.. balik keje tu terus ai singgah lah pi bazaar bk 4 kejap, tetiba tekak ni tingin pulak nak makan ayam percik bakar yum yum dapnya….hee hee… cari parking, makngaiii sesak giler, penuh penin dengan orang yang berpusu-pusu beli juadah untuk berbuka. Lama taw ai bertapa dalam kereta, 45 minit wokeh, naik kematu muntot ai huhuhu... tengok dorang beli macam-macam, sampai sengit mengit ler bebahu, hahah punya lah banyak memborong, ai apa pun tak beli lagi… tu sebabnya ai lupa beli... balik rumah, nak masak baru teringat yang mee kuning tak ade, selongkor punya selongkar alih-alih jumpa lah spaghetti dalam peti ais, balance ai buat spaghetti bolognese ritu... hurmmm bedal jer lah jah ooi, dari tak do langsung... lagi pun ai sorang jer pun yang makan, hubby keje balik lambat...ot kata nya, bagus-bagus standby untuk raya nanti ya hihihi... psssttt semalam kan ai nampak retis taw, Arash Mohamad, ai nampak dia bawa maknya, hemsem hihihihi…… jom la semak bahan-bahan Mee Bandung versi Spaghetti ai ni, sedap taw walaupun ai dah menderhaka pada resipi asal… rasa tetap meleetop jahh...

 Bahan kisar 
  • 5 tangkai Cili kering – potong & rebus dulu 
  • 1 labu bawang besar  
  • 4 ulas bawang putih 
Bahan-Bahan
  • 1 paket spageti – Rebus & toskan [ai rebus separuh jer]
  • 200gram Udang 
  • 200gram Sotong 
  • 3 cawan air 
  • 3 tangkai sawi
  • 1batang carrot
  • 2biji Tomato
  • 5 sudu besar sos cili
  • 4 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar cili kisar – ikut tahap pedas yang suka
  • 2biji telur
  • 2biji kentang – buang kulit, rebus
  • Garam secukup rasa
  • Perencah knorr pasti sedap
  • Minyak untuk tumis

Caranya:-
  1. Blend bahan kisar tadi bersama dengan kentang. 
  2. Panaskan minyak dalam kuali/periuk, tumis bahan tadi hingga pecah minyak.
  3. Masukkan air, sawi, carrot, sos cili, sos tomato, udang, sotong dan kacau seketika hingga mendidih.
  4. Pecah telur satu persatu, biarkan sehingga telur tadi mengeras, kemudian masukkan tomato.
  5. Akhir sekali masukkan garam dan perencah secukup rasa.
  6. Siap dan sedia untuk dihidang bersama dengan spageti.   
Selamat mencuba ^_^ !!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...