Wednesday, July 29, 2015

Resipi Kek Lumut Almond

Assalammualaikum ^_^

Selamat pagi semua....

Diam tak diam dah masuk minggu ke-2 bulan syawal kan, pantas masa tu berlalu, tau tau je nanti dah habis syawal huhuhu...

Senin lepas anak I si kakak ada bagitahu yang harini kat sekolah nya ada buat jamuan hari raya ! Setiap pelajar dah diberikan menu apa yang harus dibawa, untuk tahap 1 & 2 menu nya adalah cookies, tahap 3 & 4 dessert dan tahap 5 & 6 main dish macam bihun goreng ke spaghetti ke, apa-apa jelah asalkan ada ! Anak I tahap 4 dan menu pilihan yang di minta, Kek !

Tak kesah kek apa pun asalkan sedap, sebab dia dah janji nak bawa kek. Amboiiii demand kemain duhai anak pun, mentang lah tahu mama nya boleh bikin, menu pilihan tak beragak.. tapi takpe I ikutkan saja walaupun penat sebab I dah start work balik uhuhukkk....

Demi tak mboh menghampakan permintaan sorang anak, I rajin kan diri untuk membaking. Actually nak buat kek tak lah susah mana pun, it just that malas jerrr ahahhaahaha...

Ok lah, tak boleh nak bebel pepanjang, I nak start work dah ni, tapi sebelum tu moh I belanje resipi jom..Resipi ni I amik dari Kak Dayang Jack owner Dapurku Sayang kalo tak silap, tapi yang pasti rasanya memang sedap.. hubby I sorang je pun ngapp dah separuh bekas kooo... ngeeee :D

Pada Kak DJ, izinkan I ya walaupun I derhaka pada resipi asal hihihi ;p

 
RESIPI KEK LUMUT ALMOND !!!

BAHAN-BAHAN

250 gm Buttercup (this time I guna Butterlife)
5 Biji Telur A
1/2 Cup Gula Kastor (I kurangkan, resipi asal guna 3/4cup)
1 Cup Tepung Gandum 
1 Cup Holicks
1 Cup Nestum 
1/4 Cup Susu Pekat 
1/4 Cup Serikaya
1/4 Cup Serbuk Almond 
2 Sudu Besar Pandan Paste
1/2 Sudu Kecil Pewarna Hijau Apple
2-3 Sudu Besar Susu Segar (I tambah, optional tak letak pun takpe) 

CARANYA

Panaskan oven pada suhu 170'C selama 10 minit dan sapukan loyang 8x8 dengan butter disekeliling.

Pukul butter dan gula pada kelajuan yang maximum hingga berkrim.

Masukkan telur satu per satu dan pukul hingga adunan kembang.

Masukkan pula susu pekat, serikaya, almond, susu segar, nestum dan putar dengan kelajuan yang sederhana.

Masukkan pandan paste bersama pewarna hijau.

Akhir sekali masukkan tepung diselangselikan dengan holicks kacau kaup balik guna spatula je, adun hingga sebati.

Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga masak bergantung pada tahap kepanasan oven memasing ya. (Kalo ikut pada cara yang Kak DJ buat, kek tu dikukus selama 4 jam).  
 
Kek Lumut Almond 

Taadaaaa kek lumut almond #makkauhijau I, comot sikit lah sebab tadi masa I potong masuk Tupperware Iolsss sedang kejar masaaaa....... takut tak dan nak bagi kat kakak, walaupun jarak dari rumah I ke rumah mak mertua tak jauh tapi yang buat lambat sampai tu is jem ! Distance dekat tapi jem, tapi alhamdulillah masa I sampai kakak belum pegi sekolah, nampak je I terus terkam nak tengok kek ada ke tidak. Nampak jer, happy kemain, sengih sampai telinga, siap pegi tunjuk kat nenek nya lagi yang I bawa kek... haishhh la anak ooiiii, naseb mama mu pandai membaking kalo tak nan hado la kek nyo hahahah....

Psssttt tadi mak mertua I payung bihun goreng, sesampai jer udah dipelawa nya makan, I apa lagi dah lah tengah lapa, ngappp jelah kohkohkoh.... #hampehnyamenantu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...