Monday, February 24, 2014

Duit bukan segala-galanya TETAPI segala-galanya memerlukan DUIT!


Assalammualaikum. Hai fellas ;-)

Hai guys. Apa kabar? sihat alhamdulillah. Ok today agaknya apa plak ya yang aku nak share dengan u guys? hurmm something yang menarik dan tertarik, hihihi, suspen jew kan. Apa benda tu kan? hihihi ;p kena arr bagi u guys suspen sikit baru havoc kihkihkih. takda lah just joking only, saja je gurau dgn u guys ;p ok today aku nak share 1 fakta yang memang tak akan ada yang cakap BUKAN! NO! TAK or whatsoever lah reason and bangkangan. Nampak tak apa tajuk entry aku hari ni? so? nampak tak permainan duniawi di situ? kan! MONEY NOT FOR EVERYTHING BUT EVERYTHING NEED MONEY! am i right? true or not? yes or no? jawab sendiri!

Dalam dunia ni apa yang tak perlukan duit? cer u guys bagi kat aku, apa yang tak perlukan RM$$$ kalo nak apa buat ke beli ke or hape je lah. nak masuk toilet pon kena bayar hokay. apa pon je lah kat dunia ni perlukan RM$$$, kalo berduit kita lupa diri betol tak? tapi kalo tak berduit, satu dunia lupakan kita. "When we have money in our hands, we forget where we are BUT when we don't have a money in our hand, one world forget about you" petikkan dari Bill Gates. U guys kenal tak sapa tu? Billionaire Microsoft, haaa Bill Gates lah tu! kenapa seorang billionaire yang dah mmg kaya raya harta bertimbun 7 genarasi makan pon tak habis boleh cakap macam tu. sebab dulu pon sebelum he become be a billionaire dia hidup susah, belajar pon tak tinggi mana pon, tak sapa pon yg pandang and kenal dia. tapi sekarang kenapa 1 dunia boleh kenal dia, sebab dia jutawan kan, dia banyak harta kan. so hari ni kalo kita takda duit ada tak yang kenal kita? ada tak bila u guys pegi shopping mall kan tetiba org tegur dan cakap kenal u guys sebab 1 dunia kenal u guys? takda kan, kalo ada pon kenalan jew kan. 

so kesimpulannya di sini kalo kata u guys jadi macam Bill Gates, come and see me! bukan janji tapi in shaa allah pasti berjaya dan jutawan. "It's not your mistake when you born POOR but it's your mistake when you die POOR. ;-)


Thursday, February 20, 2014

Lihat, Dengar & Alami Sendiri Kehebatannya (Y)



Assalammualaikum and hai everybody ;-) 

Today let me share something interesting with u guys. Trust me, believe me u won't regret anything BUT u will love it and fall in love with this. SAYANG anak HARGAI masa depannya. AYUH sertai kami! Seni berasaskan web video yang sangat-sangat berbaloi dan bermanfaat pada u guys as parenting. Ok straight to the point, jangan bazir kan masa cos masa itu EMAS rite? don waste our time without do something yang right thing.

Seperti yang korg tahu, untuk membina rumah, tidak kira betapa besar, korg perlu bermula dengan asas yang kukuh. We can build up the house as big as we want but sebelum tu kita pon perlu pastikan yang keadaan tanahnya stabil dan betul-betul ok then only we confident nak dirikannya. sama juga macam didik anak, jika mahu anak-anak mahir dan dapat menguasai pelajaran, amat penting untuk kita memerlukan asas yang kukuh , sebuah yayasan yang benar padu. Berdasarkan prinsip ini lah, kini kami telah merangka satu teknik, satu cara baru dalam pengajaran yang telah mengubah cara pemikiran pelajar - pelajar untuk belajar dan memahami subjek dengan mudah, jelas dan berkesan.

Bukan cakap kosong or omongan dusta but it really really happen. YES WE DID IT! kami telah membuatkan yang belajar ini sebenarnya sangat seronok dan menarik. Teknik dan cara berkomunikasi yang sangat-sangat berkesan dan telah membantu beratus-ratus pelajar yang mempunyai masalah dalam pelajaran untuk terus maju ke hadapan mengejar cita-cita, buat parent proud of them and the most important is kami telah tunjukkan pada mereka jalan menuju tangga kejayaan yang sangat hebat. We have change their life from nothing to be something. From failed to be came successful people. this opportunity really really make their life succeed. Kami telah mengubah hidup mereka. Kami telah membina keyakinan dan meningkatkan value in their life (Y) and parent feel happy, this is what we want. Student succeed, parent proud, we most happy to share it.

Rite, enough for today, next time to be continued ;p god bless and see u at the top (Y)






Monday, February 17, 2014

Membantu Lebih Menjayakan!!

Assalammualaikum. hai. Salam isnin ;-)

So how ur day? hebat. bagus. syukur alhamdulillah. hari yg indah cuaca yang baek takmo ler lemau-lemau, kasi semangat sikit, baru keje boleh focus and berjalan dengan lancar. okay, cun. First of all, thanks to Allah kerana pada hari yang begitu indah ni, aku masih lagi bernafas dibumi ciptaan-Nya. Alhamdulillah syukur kehadrat-Nya, sesungguhnya Allah Yang Maha Esa lagi Maha Berkuasa.

Secondly, today I going to share something yang sangat ohsem and very beautiful value. Seriously it a very-very interesting not even for me but oso for u guys. orite, ready to hear that? Sure? Rite, semangat, hebat! this info yang aku nak share kan ni mmg aku sangat-sangat berbaloi-baloi, boleh dimanfaati kepada semua org. korg pon mesti dah tak sabar kan nak tau. betoi ni nak tahu? sedia? pastikan before that letakkan diri korg dalam keadaan yg tenang, rilek and semangat. readyyyy guys? May I? Ok.

 'Nak ajar anak biar ikut peredaran masa'. Ok apa yg korg paham tentang maksud ayat ni? cer korg yg mana yg dah kawen, yg ada anak, apa pengertian korg pasal istilah ataupon ucapan ini? apa makna bila nak ajar anak, kenapa kena ikut peredaran zaman? Simple jew, kita sekarang ni berada dalam dunia yg makin canggih makin advance kata org tu. kenapa aku cakap macam tu? ok, cer korg tengok sekeliling korg, takyah sesusah ler, cer korg tengok anak korg sendiri. Ni reality ya, tak caya korg boleh try sendiri. Kiri kanan korg ada buku and gadget (phone, tab , iPod, iPad and all those thing yg bersangkut paut dengan kecanggihan teknologi), orite, ni nak test ni, ready! Ok pergi kat anak korg, tak kira kecik kew besar kew, hulur kan dua-dua tangan korg yg ada gadget and buku tadi. Antara kedua-dua tu yg mana anak-anak pilih? Nampak? Anak-anak zaman sekarang ni takkan pilih buku dah. Bukan kata buku tak bagus, buku mmg bagus. Kita pon as a parents jangan lah plak mentang lah anak tak pandang buku terus buang buku tu. We must understand one thing. Zaman dah berubah! And we must accept it, whether u like it or not, zaman tetap berubah and anak-anak pon, mereka harus ikut peredaran zaman. Macam tadi kan, antara buku and gadget, mana yg anak-anak pilih. Gadget kan! kenapa anak-anak pilih gadget dari buku? sebab sekarang ni dah jadi macam trend. Takyah nak cakap anak org, anak aku sendiri pon, kehulur kehilir tab kat tangan. Even internet pon pandai bukak. Terror x? kan. bukan nak bangga or nak berlagak but you must understand yg anak-anak zaman ni bijak-bijak belaka dah. Mana tak nya dalam perot lagi mak ayah dah ajar, and kenal kan dorg dgn kecanggihan teknologi. Mana tak pandai budak tu kan. Kadang tu dorg yg lebih mahir guna gadget dari mak ayah taw. True or not? True rite! True. Anak aku yg umur baru jew 5taun, dah pandai bukak play store, “wifi” tu haaa taw plak dia mana nak on off nya. Zaman kita dulu ada kew benda cam tu? internet pon kalo ada pon hanya untuk org-org senang jew, yg susah mana mampu nak pakai. Tapi sekarang ni, internet, gadget dah tak kira senang ke susah, smua org  dah mampu nak pakai dah.

Apa guna ada teknologi yg canggih kalo tak manfaat pada anak. anak-anak ni dorg punyai naluri nak explore something new. Mungkin ada parent yg kat luar sana yg cakap, gadget, internet ni boleh rosakkan minda anak-anak. tak elok untuk future anak lah. SALAH sebenarnya parent yg ada pemikiran cam tu. Ok, contoh ya, kat rumah korg larang dia dari gunakan gadget or whatsoever lah, tapi penah tak korg pikir, kat sekolah dalam kelas ada berapa org pelajar? Kata lah 40 org, tolak anak korg. Berapa tinggal? 39 org kan! 39 org pelajar ni smua nya ada gadget dan all those thing. Agak-agak apa jadi kat anak korg? Terpencil tak dari org? rasa rendah diri tak? RASA. Kita tak boleh halang dorg. mmg la jiwa minda dorg akan rosak kalo kita tak pantau dan didik dia dari awal. Didik and pantau bkn lah maksudnya setiap masa saat korg kena berkepit dgn dia. Dia gi jamban pon korg ikot kan. tak ada lar cam tu. maksud aku, ajar dia gunakan kemudahan gadget and teknologi yg ada ni dgn something yg hebat. Contoh belajar. Kenapa belajar? Ok, kat luar sana berapa ramai parent yg anta anak-anak gi sekolah sebab nak anak jadi pandai? Ramai kan! smua parent pon cam tu, mana ada parent yg nak anak dia jadi bangang, tak ada. smua pon nak the for their kids, rite? Betol. Tapi penah tak korg pikir dapat kew anak-anak korg tangkap apa yg cikgu kat depan mengajar? Nak tanya malu ni, kang member kelas gelak kang, last-last apa yg dorg buat? diam jew kan. Cikgu tanya paham tak? Smua jawab paham cikgu, biar lah sebenarnya tak paham pon kan! sebab apa? Sebab malu nak bertanya. Rasa-rasa kalo perkara ni berterusan camne dgn prestasi dorg? Lulus exam tak? And one more thing ya parent smua, jgn jadikan anak-anak belajar just for exam or us but make sure they learn for the rest of their life! Ilmu takkan penah cukup even walo sampai kita mati sekali pon. Ilmu yg kita ada takkan penah cukup seumur hidup. Sebab tu org kata selagi belom tutup mata carilah gali lah ilmu tu kerana ilmu tu sentiasa bercambah bercambah dan bercambah. In Shaa Allah. Ok rasa nya sharing aku pon dah panjang lebar kan. cukup lah saja for today, sedikit sharing yg boleh aku share kan dgn korg ex-specially parent out there. Owhh, before I end, lupa nak inform all of parent out there yg syg and penting kan education anak bleh PM sy I'allah sy akan share kan dgn u guys smua, cara dan tips-tips or maybe something u haven't heard before, I guess, in shaa allah so far alhamdulillah method or ramuan ilmu yg dipraktikkan and digunapakai mmg the best and wonderful. Hebat! In shaa allah. Pada parenting yg mencari jalan penyelesaian untuk  masalah anak-anak please do PM or contact me. Ok tu sharing aku next time ada masa ada peluang aku share lagi ok. Thank and god bless! In Shaa Allah (Y)

Friday, February 07, 2014

Jangan bagi aku membebel!




Assalammualaikum. 

Yuhuuuuuu! hai guys, salam jumaat, penghulu bagi segala hari and morninggg ;-) aku just arrived kat opis ni and baru start nak keje. Kome tengah wat petu? Anyway sebelom tu, dah break1st kew kome? Pepagi ni before start do anything is better kalo kita sarapan dulu. Baru keje perut tak meragam mintak makanan kan. eventho bos dah masuk pon, lantak situ aku makan jew...hahaha…kome katne? Kew coti lagi? Yeke, Wah syok nya, wuntong lerr leh coti lelama…aku? selasa lagi dah start keje dah….Hukhukhuk….bos kasi off 2 ari jew, campo sabtu ahad, pahtu eve ritu bos bagi balik awal…. plus minus dalam 4 ari setengah gak arr coti. Boleh la dari takde langsung lagi meroyan kan! nak ikot aku, bagi laa bape ari coti pon tak kan penah nya cukup……heeeeeeeeeee…..menehen jew nak coti lelama, cam laa aku yg nak raya…bahahahaha…org len yg raya, org len yg over coti, acaner tuh…Wikihkihkih…… Lagi pon mana leh tutup opis lelama, bos tak kasi. Workload banyak terkandas, mana nak handle hak urgent, hak tak urgent, hak wat-wat gebang urgent pon hado -_- , kang kena entertain call tanya itu ini, client ni lak bkn kira coti kew tak, deme ni ingat aku robotcop gamak nya. Kerojee 24/7, 365ari TANPA henti! Giler koo, horse power pon leh tumbangg owhhh, aku? Mmg tak arr kan. kang tak puas ati komplen, komplen and komplen. Against me! Serba serbi not right, suka bebeno ke right, cer plak chose up kew, down kew, nak senang lagi left terus. Kan! ….muakahkahkah…. oppppasss! ;p hihihihihi….ni kalo la bos aku tahu ni mampuih. Larik tak cukup tanah aku ;p naseb ler dia taktaw, tak leh baca apa yg aku dok bebel potpet potpet ni, kalo tak abeh la aku..huhuhu…kena minjam kaki galah kata koo, larik cepat sikit….skali langkah jew, nah amik koo 3keteapi tertinggal kat belakang….kahkahkahkah :D

Rini mood aku baek, malas marah-marah, membebel tak sudah, kang belom tua lagi wrinkles dah penuh muka…owhhh TIDAKKKK!!! Ok, rileks. Calm down. Take a deep breath………..and……push! OK ;)) Kadang tu bkn apa geram gak aku, hoo laaa kes sokmo urgent! Takde hak tak urgent. Makin dekat nak coti makin banyak prob mai, bila banyak prob mai, nak coti tak pon dok aman. Badan kat rumah ni tengah lek-lek santai, leklu bro’s chill…, TAPI!. Ati ngan otak aku *TERTINGGAL* kat opis. Tengah bertungkus lumus operasi, sedaya upaya cuba pikir kan acaner nak solve kan prob itu ini. huaarghhhh. Tensen. bkn aku tak bawak *ATI & OTAK* aku balik, tapi deme tu ketegaqsss sangat nak dok opis, riso kata nya. Hukhuk….tadi kata jew tak nak bebel tapi bebel gak kan…..heheheh…adoiii ;p….pasrah jew laa..hahahah…  Hurmm dulu kini dan selamanya ALWAYS BEEN BUSY WITH WORKLOAD!!! Peace :p

AAA…..nampak tak? Nampak? Pe tu? Taw tak apo bendo eh dalam sampo merah nyala tu? haaa…. Ni angpow yg big boss aku yg kat Singapore tu kasi. Alhamdulillah, every year kalo CNY kew or raya pose kew, dia sokmo kasi angpow. Sayang erk dia kat aku ihihihikks ;p malu tittew aww.. tapi lady bos hak sorang lg tu, ermm SINGLE MINGLE kan, so takde la angpow nya…menehen jew -_- …. hurmmm








Tuesday, February 04, 2014

Rezeki!

Assalammualaikum.


Hai korangggg....haaa rini story aku pasal bonus...al-maklum jew laa kan, last week kan Chinese New Year...macam tak biase....kihkihkih.... hokayyy straight to the point...seyesli before this, hidup aku tak tenang taw....dupdap dupdap koo....nebes campo ngan xcited sebab taktaw ni, bila gamaknya aku nak dapat bonus ....haishhh!! jiwa kaco. makan tak lalu, mandi tak basah...hahaha....ini semua poyo....hahaha..propa jew lebih, nak bagi bos sian katanya...bahahaha...and nak dijadikan story mory aku rini....last week lagi 3 4 gitu arr, minggu last before CNY tu kot...lupe :p...mihihihi....yeayyy finally dapat ‘BONUS AWARD’ dari boss….hip hip horeyyyy, exceli dah lama dah tunggu, especially aku ngan dak sam! Almost every morning kalo aku ngan dia ajew kat opis, start lah kitorang dok gossip sal hal ni. meja dekat, sebelah jew pon. Sambil breakpes sambil gossip… mihihihi.... normal arr beb, aku keje makan gaji…dah macam-macam effort dan sumbangan aku dah bagi kat company…dari tak banyak project sampai berlambak-lambak, kadang tu tak terkejo nak buat…. biarpon tired, sometimes lunch pon tak, no prob beb.. aku tak kesah tak kira pon, to me as long as everything going smooth… enough! hak len tu belakang citer.... plus once a year jew kot, takkan laa tu pon nak kira sangat… give and take laa kan! That how we work like a team…Honestly, after all what I did…apa balasan yg diharapkan? Y.E.S 100% exactly…BONUSSS!!!!!! haaaaa.....hak tu yg aku nak....sapa yg tak suka dapat bonus oiiiii? I’m asking u? sapa? seeeee…Eh tipu arr kalo kata tak ndak.. jangan ndak membongkak. Tipu dosa taw! same arr, tak mintak banyak pon… paling vanggang tahap gaban pon sbulan gaji more than enough oledy…syukur Alhamdulillah! tapi kalo nak bagi lebih pon bulehh eh, pe salah eh ihiksss ^^, kalo rasa kecik tapak tangan aku ni, takpo aku sanggup eh beli tabung sebosa klcc tu haa bagi kek bos.....takdo hal laa boh...hahahaha... 



Boss ni pon, saje jew wat suspen, nak test lettew, saje nak bagi kitorang marah erkk? mana tak nyer bos sikit pon tak bagi hint…dapat kew idak kew? Geram lak aku nengoknya …kadang tu aku dok verangan layan emosi sensorang....hukhukhuk….”owhh maybe takde bonus kot, ye arr company dah banyak abeh kuar duit buat alarm laa, pintu laa, tinted cermin opis lagi dan some more baru-baru ni pasang plak cctv…so maybe bonus takde lor” huwaaaaaaaaaa ;’( sedeyyy wehhhh…sakit. sob. sob. sob. luar dalam terasa, perghh seyes sini hati panasssss! Sizzling!!!! Ouch!! baraan jew, lagi nampak tu boss punya muka, yg kekononnya innocence gitu.. nak ku tenyeh-tenyeh, lipat-lipat cam kain arghhh….sakit plak hati tittew taw, rasa nak ku hempeh jew meja…protess kata nyer....tapi tak sampai hati arr plak….uishh teruk sangat tu…takmo3 tak baek wat gitu…takpe laa redho, rezeki di mana-mana kalo betoi takde, make it simple…cari keje lain.. senang kan? In shaa allah berbekal kan experience yg ada, rasanya tak susah kot nak dapat keje lain…lagipon kat puchong ni dah berlambak legal firm yg baru bukak..Cuma nak or tak jew. “kata ku bab nak pujuk diri sendiri, kalo laa takde bonusss!” Tapi….! Boss aku ni mmg cerdik…dah lawyer kata koo...harus lah cerdik kan...urmm just like she can baca apa dalam otak aku, tah or maybe aku jew kot yg ter-over felling kew? hehehe... But I believe that yg dia mesti dah terpikir, what if NO bonus? agak-agak ada tak yang brenti... opkos laa not just me hokay! So as a boss, dia tahu laa kan what she should do. tupon kalo dia care sal staff and takot we all larik :D hak ter-utama yo aku laa tu kan...bkn kata kitorang forcing dia suruh bagi bonus…dok eh...mano ado...dok dok...bukang gitu bak kato zizang ploks ;p IS NOT TRUE...  This is what we called as a “BENEFIT AND AWARD”. Just a little appreciation for us. That it! Simple kan? ermmm :))




bilo tengok dalam account ada banyak 000000**** heeeeeeeeee…..tetiba lakk teringat kat lagu altimet ngan awi rafiel tu....bila aku kaya...ari2 ari rayaaaaa.....huhoooooo.....bila aku kayayayaya.....time dapat bonuss.....hihihi ;p lalalala...... ni lagi kesemangatan nak keje ni...yeahh!! caiyok..caiyokk... tapi!! eh eh jap! cam de something wasn't right somewhere jew ni…hurmmm….... takpo bagi aku siasat dulu, kang kat next entry aku story hokay…..daaaa!!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...