Monday, March 17, 2014

betapa kecilnya dunia ini...!


Taktaw kenapa hari ni terdetik di hati aku nak share dgn korg 1 story, sad sharing exceli. Korg pon taw kan, the whole world kecoh memperkatakan mengenainya. Seluruh dunia heboh ber-citer tentangnya, ber macam rumusan keluar, memasing jadi reporter, macam-macam versi yg dorg dok kata. Itu lah ini lah, sampai kan bomoh pon glamour hokay :D siap bertikar kelapa bagai, adoiii ngapa tak di bawanya pokok kelapa pelepah-pelepah tu skali di buat berubat. Paku atah palo. Huh! Ridiculous!  

Bukan jew Malaysia tapi whole world kot, sesama merasai kesedihan dan kepedihan yg di tanggung keluarga mangsa. Dah jadi adat manusia, lumrah hidup, bila ada yg simpati pasti ada yg membenci. Iskh…ikshh.. tak paham aku, apa jenis manusia lah tu kan? binatang pon tahu belas kasihan, ni kan plak kita manusia yg punya akal pikiran. MasyaAllah. Sedih. pada mana hak mulut longkang tu renti kan ler, kesian lah kat keluarga mangsa. Bayangkan kalo kita berganti tempat dgn mereka, apa perasaan? Walopon aku ni tiada kena mengena takde sedara pon dalam tu tapi sebagai org hak ado hati dan perasaan, aku rasa kot. bukan mintak, smua yg jadi pon atas kehendak Yang Maha Esa tapi kalo lah di takdirkan benda sama terjadi kat aku or korg, Allahuakhbar Ya Allah moga jauhi lah kami dari perkara-perkara yg tak di ingini. Amin ya rabbal alamin ;((

Pagi tadi koi 10lbh macam tu, kak ani one of client aku call, asalnya dia just nak follow up dgn aku status file dia, so bila aku dah update dia status, dah jawab smua benda yg dia tanya, aku pon borak lah skit ngan dia. tengah dok rancak sembang kan tetiba akak ni citer pasal sad story yg menimpa kawan se-opis ngan dia, Noorida Mohd Hashim (kalo tak silap aku dengar tadi) iaitu salah sorang mangsa dalam pesawat MH370. Dorg ni mmg keje 1 opis, kata kak ani kawan dia tu bujang lagi berusia dalam lingkungan 50an dan bakal bersara tak lama lagi. tak silap bulan 4 kot. pegi Beijing nak holiday jew pon, nak habis kan coti sebelum bersara. Sebulan katanya kawan dia coti. Ikutkan perancangan lepas ke Beijing, destinasi holiday seterusnya jumaat lepas, this time fly ke Tokyo dgn a few kenkawan kat opis. Flight, ticket everything dah book. tapi tu lah kita manusia ni hanya mampu merancang, Tuhan yang menentukan. Sebaik perancangan adalah dariNya. Lain di rancang lain yg jadi. Perancangan nak ke Tokyo dibatal kan, mood nak holiday pon dah gone when someone we know missing in action macam ni. Even everything dah paid pon, dorg smua tak kesah, tak pegi pun takpe. Kawan mana yg tak sedih dan susah hati bila mana kawan yg selalu dok bergelak ketawa bersama-sama tetiba hilang tanpa dapat dikesan. Teknologi canggih mana pun tak mampu nak tandingi KEKUASAAN dan KEBESARAN ALLAH S.W.T sampai today pun kehilangannya masih lagi jadi misteri. 
Lama jugak lah kami dok borak. Akak ni jenis peramah, aku plak banyak cakap, mmg padan lah tu kan. mau nya tak lama kami borak, tapi yg paling buat aku touching n nak nangis bila kak ani citer yg after this entire thing happen, only they realize something, beberapa hari sebelum kejadian dorg sempat lah luch sekali. That was the last they meet her, sebab sehari before tu, kawan dia mmg tak jumpe pun sesapa nak say bye bye kew hape kew. Tak ada. Cuma masa dorg lunch ritu, kawannya ada say sesuatu yg agak pelik skit. maybe that was a sign or coincidence we not even know. Lagi plak kata kak ani kawan dia ni jenis suka bergurau. Tu yg dorg pon macam tak ambik kesah sangat. masa kenkawan opis kirim barang, ole-ole dari Beijing, 2 word yg dia cakap

First  Kalo kapal terbang tu habis minyak, macam mana nak beli?”


Second “aku pegi ni tak balik dah!

Ya Allah terkedu kejap aku. jodoh pertemuan ajal maut semua itu rahsia Allah kan. Pasti ada hikmah di sebalik sesuatu perkara. berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul. kehilangan seseorang tanpa berita itu lebih menyayat hati daripada pemergiannya di depan mata. itu lah yang mampu aku gambarkan tatkala mengenangkan nasib keluarga mangsa-mangsa yang terlibat dalam kehilangan pesawat MH370. bukan salah sesiapa bukan angkara sesiapa, bilamana Allah berkata "Kun Faya Kun" maka tiada apa yang dapat menghalangnya. Sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa lagi Maha Mengetahui akan semua perkara. Ternyata kecik sungguh dunia ni. mgkin yg terlibat bukan kenalan mahupun sedara mara aku tapi sapa sangka mereka adalah kawan pada kenalan aku. ritu my mentor cakap yg pilot yg bertugas (Kapten zaharie) adalah ayah kepada best friend dia dan hari ni plak client aku cakap yg salah sorang penumpang adalah kawan dia. Mungkin kita bukan sesiapa pada mereka tapi jangan lah kita mendoakan yg tak baik. Biarpon kita asing bagi mereka tapi cakaplah yg baik-baik aje tentang mereka. Mohon doakan agar semua nya akan selamat dan pulang pada keluarga memasing. Hentikanlah buat andai yg mgkin tanpa kita sedar kita dah buat mereka yg terlibat berada dalam kesedihan. Pada yg berusaha mencari teruskan misi anda hingga berjaya, pada keluarga harap anda smua sudah bersedia menerima apa jua ketentuanNya dan pada rakyat Malaysia teruskan berdoa agar satu hari nanti kita akan dapat petunjuk dariNya. In shaa Allah, amin ;))  

Innalillahiwainnailaihirojiun. Padamu kami datang padamu jualah kami kembali.

Ya Allah Ya Tuhanku

jika dilangit turunkanlah

Jika di dalam dasar lautan timbulkanlah

Jika diatas daratan tunjukkanlah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...