Thursday, July 10, 2014

Adakah penantian ai berbaloi ??

♥♥♥ KENSHIDO INTERNATIONAL - MEGA LIFE IN MAKING ♥♥♥

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Koranggg .... omg3 ... guess what ? korang nak taw tak, si pompuan bajet "gud3" yang se-office dengan ai tu, ya si lawyer mereng tu lerr .. U know what ? Bos ai dah kick out dia, berkuatkuasa dari sekarang ! hooyeahh ... happy ai, puas hati grrrrrr ..

Eh jap2, ala korang jangan salah faham pulak ... ai ni bukannya kejam sangat, bahagia di atas penderitaan orang lain, tapii ... seriously pompuan tu memang no manner, nama je lawyer, graduated in law, educated but dia tak pandai nak guna kan kepandaiannya ... selalu je cari pasal dengan ai, colleague ai, even dengan bos pun. Hellooo bos tu partner wokeh, yang pay salary every month ... pun dia tak respect. Can u imagine that, how rude she is ? Huh .. kesian ai tengok bos everyday, every moment kena tahan dengan perangai pompuan tu ... salah dia jugak, ambik staff tak siasat dulu .... asal nampak ada degree, master terus terima bulat2 hmmm ... 

ai guess lah kan, kali ni kompom 200 peratus bos ai dah hilang sabar ... sebab tu la dia tendang pompuan tu keluar ... tu pun masih lagi nak bergaduh, bertekak dengan bos ai taw .. hasihh taw la awak tu lawyer tapi jangan ingat awak boleh saman dan buat sesuka hati je ya .... rasanya awak pun TER-lupa kot, yang bos pun LAWYER jugak ...lebih senior dari awak taw.. so better watch out wokeh !   

Pada korangg ni ai ada nak bagi pesanan dan nasihat sikit ... tak kira lah sapa pun, sama2 lah kita beringat agar nasib yang sama tak menimpa ai taupun koranggg hokeh:-

PESANAN AI 
1. Jika dah tahu kita ni makan gaji, jangan lah sesekali ingkar mahupun cari pasal dengan majikan. Bukan apa takut2 nanti tak sempat hujung bulan, haaa macam ni lah jadinya, kena buang kerja tanpa notis... berkuatkuasa 24 jam! Nak ? 

2. Jaga hubungan dengan colleague kat office, jangan jadi katak bawah tempurung.. bergaul, buat baik dengan diorang. Buat apa lah nak cari gaduh, bermasam muka bagai.. tak tenteram hidup. jalinkan kerjasama yang bermuafakat sesama sendiri.

3. Tolong hormati menghormati sesama sendiri. Kalo kita nak orang hormatkan kita, tolong hormat orang dulu. Ingat "what u give, u get back" ... 

4. Jangan besar kepala ... wah mentang2 lah bos takde, nak besar kepala tunjuk lagak macam dia lah bos. Sedar diri, mana asal usul, berpijak dibumi yang nyata. kalo dah tahu kerja makan gaji, jangan nak over pulak eh..

5. Kalo diberikan assignment oleh bos, tolong jangan melawan. Terima je, biar pun susah, try dulu .. kalo tak reti tanya, tak salah kan berkongsi ilmu ni .. kata orang apa tu, malu bertanya sesat cari jalan .. sama lah jugak, sampai bila asik nak bagi alasan sama je tiap kali diberikan assignment ... fikir !!!!

6. Jangan buat musuh dengan colleague ... eh come on la, masa yang di habis kan kat office dengan colleague lagi lama kot dari bersama keluarga .. 5 day a week, 8 hour ok .. helloo .. come on, don't tell me that, you are so stupid.. berbaloi ke ? seriously crazy man... 

7. Bekerjasama .. give and take lah, ala takat benda yang remeh temeh tak yah la nak berkira sangatt .. bertolak ansur lah sesama sendiri, saling bantu membantu, kerja pun lagi senang.. in shaa Allah kerja kita akan lebih diberkati..

8. Last but not least jangan jadi batu api, penghasut, kaki kipas dan sebagainya .. yang sama waktu dengannya lah .. don't even once, cuba nak tikam dari belakang .. bukan apa takut2 tikaman tu makan diri sendiri nanti .. kesian ... ada fahamm..  
tetibe ai TER-miss dekat ex-colleague firm lama ai ... hmmm.. apa lah kabar diorang sekarang ni kan, harap2 baik semuanya.. in shaa Allah - kenangan terakhir ai bersama diorang di Sabah di Jeti Mamutik Island

DOAKAN KESELAMATAN DAN KEAMANAN BUAT GAZA │PRAY FOR GAZA

♥♥♥ KENSHIDO INTERNATIONAL - MEGA LIFE IN MAKING ♥♥♥ 

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Tak terungkap dengan bait kata-kata. Sayup, sedih melihat kesengsaraan dan penderitaan yang ditanggung oleh saudara se-islam di Gaza .. bertubi-tubi mereka diserang, ramai yang terkorban termasuklah anak-anak kecil. Apakah salah dan dosa mereka hingga di perlakuan sedemikian ?

Ya Allah .. hanya doa yang mampu kami pohon padaMu, Engkau turunkanlah dan timpakanlah bala dengan serta merta ke atas kaum israel laknatullah .. Engkau selamatkanlah rakyat di Gaza dari terus di sakiti dan di ratah oleh israil. Selamatkanlah saudara kami dan berikanlah perlindungan padaNya agar saudara se-islam kami di sana cekal dan tabah dalam menghadapi ujianMu ini .. Amin ya rabbal alamin ;’(  

P/s: semalam tengok kat berita TV3, satu majlis perkahwinan terpaksa dibatalkan kerana berlaku serangan dari udara…. Semua yang ada dalam majlis tersebut bertempiaran lagi untuk selamatkan diri. Ya Allah .. sampai bilakah rakyat di Gaza akan terus menerus dizalimi sebegini ?


#PRAY4GAZA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...