Wednesday, September 30, 2015

Pengalaman melahirkan Muhammad Adam Khalish @ Makadam ...

Assalammualaikum ^_^

Pengalaman mengandung dan melahirkan anak bukan lah yang pertama kali I alami .. dah sepasang anak I tau , masuk yang ni dah 3 ok !

Apa pun setiap anak itu sakit nya berbeza-beza ... peel dan ragam nya pun lain-lain juga .. tapi yang pasti kesemuanya I lahirkan dengan sihat dan selamat .. kecuali si kakak lahir premature !

Perancangan asal I akan bersalin di Hospital Putrajaya , tapi last minute bertukar ke Hospital Serdang atas sebab tiada kekosongan katil.. Ternyata rancangan Allah yang terbaik , haritu am the first mama yang datang daftar diri di Dewan Bersalin.. Alhamdulillah , mujur sesangat , kalau tak terpaksa I dan en Suami merempuh jem ke HKL...

Sekitar jam 8.30pagi I sampai , lapor diri , dan tak lama lepastu nama I dipanggil masuk untuk pemeriksaan lanjut ... I diminta baring di katil (masa tu katil semua pun kosong , rambang mata tak tau nak pilih yang mana hahaha) kendian datang lah doctor india pompuan yang akan buat pemeriksaan tu.. Baru 3cm je , cehh kena tunggu laa ni hurmm =( bertabah lah I menunggu ....

4 jam selepas (I skip ya kejadian lepas itu , kalau nak di story kan juga jenuh kang I nak ingat balik hihihi) I diperiksa lagi , masih lagi 3 cm tiada perubahan.. syok nau duk kat dalam tu ya ! ayah kat luar tu dah asik bertanya bila kamu nak keluar ni..... I keluar cari en suami mintak makan , lapar wehh , dari pagi tak jamah makanan langsung...

Another 4jam kena tunggu lagi untuk pemeriksaan ..... grrrrr....

Lebih kurang jam 5.30 petang (again I skip ya untuk pendekkan kikiki).... sekali lagi I akan diperiksa.. kali yang ketiga , pengakhiran kalau masih juga sama doktor akan induce ! takmau takmau , beranak kena induce sakit woahh ! Ok ok.. kita pektis ya , pektis ok .. 123 go ! 123 go ! huwarghh .... tolong lah nak ooiii kasihanilah mamamu ini ..sob..sob..sob...

Alhamdulillah , baby I sangat tenang dan dengar kata ! Bukaan dah 5cm ! dah tak lama dah , ayah sabar ya , sikit lagi kita leh jumpa dengan baby ok .. 

Selang setengah jam lepas diperiksa tu , I dah mula rasa sakit yang makin kerap dan berpanjangan... menyucuk belakang .. tak tahan dek terlalu sakit (rasa macam pinggang dipatah-patahkan) I cari en suami , mintak tolong picitkan untuk legakan kesakitan .. kejap je pehtu sakit balik , tapi kalini makin kuat , sampai I dapat rasakan yang darah dah meleleh keluar .. ngadu dengan en suami , terus di suruhnya I masuk bagitahu kat nurse.. bertabah lah I masuk ke dalam , suami nak pimpimkan tapi tak dibenarkan masuk ..... sakitnyaaaaaaaaaaaaaaaa ....

I bagitau staff nurse tentang keadaan diri I tapi dorang suruh I sabar dulu , lambat lagi , baru je tadi doctor kata 5cm bukaan , takkan lah secepat 10 minit dah terus buka 10cm !...... haishh lahai staff ni , kuruih melidi je I tengok dia masa tu .. nak I kunyah-kunyah biar lumat ... sakit lah bukan nya I buat-buat ! 

Keluar cari en suami balik , suruh picit-picit kat belakang .. kesian en suami kena marah dengan I sebab nya tak tahan sakit .. huhuhu .. " wahai suami ku ayah kepada anak-anakku ampuni lah bini mu ini ya , tengah sakit masa itu , semua pun tak boleh nak fikir dengan waras " !

Kalini I tak peduli , pegi lagi bagitahu staff nurse tu yang I sakit sesangat dah ni... mau layan ka takmau layan ka I tak peduli , ingat apa .. I main-main ya , cepuk kang biaseee tu ... naseb kalini staff nurse tu perihatin , disuruhnya I baring dulu sementara tunggu doctor datang .. Masa tu darah jangan ditanya , sampai ke lantai menitik-nitik ..   

Lepas dah diperiksa , dengan selamba badak doctor pelatih tu bagitahu I ;

"Puan bukaan masih 5cm , belum tiba masa lagi , sabar ya"

Dorang mungkin ingat I mengada-ngada kot , manja tak boleh tahan sakit walahal I dah rasa macam baby dah nak keluar sesangat-sangat dah .. Mungkin kesian tengok keadaan I yang memang tak keruan tu , doctor tadi arahan I untuk baring saja .. Masa tu tuhan saja tau apa rasanya !

Selang 5 - 10min selepas itu , lagi sekali I panggil staff nurse ... katil tempat I baring dah penuh dengan darah , tu la degil tak mau dengar kan , bukaan yang tadi 5cm je tu tetiba dah buka 7cm ! mau tak beroket deme tolak I masuk labour room .. mujur sempat panggil en suami , kalau tak memang tak dan lah dia nak teman I huhuhu..

Sebaik masuk dalam labour room , tak sempat dipakaikan peralatan I dah mula meneran , mulanya doctor marah tapi I teran juga .. dah sakit teran je lah hihi... mungkin I diantara mak-mak yang bernaseb baik.. I guess , alhamdulillah walaupun berdepan dengan situasi yang agak kelam kabut haritu , tak sampai 1jam I di bilik tu , bertarung nyawa akhir nya lahir lah seorang puteri kecil dengan berat 2.88kg tepat-tepat jam 7.30mlm..... syukuran =)

Sepanjang masa dari awal sebelum kelahiran hingga lah ke proses untuk dimasukkan ke wad , en suami setia menemani I .. Much muchoo appreciated abang , terima kasih kerana sabar menanti isteri mu walaupun sepanjang juga lah abang tak makan apa-apa , tak lalu katanya huhuhu... 


06 May 2015 - Muhammad Adam Khalish Bin Md Hafizi , Fresh from oven mama miahahahaha.............

Motivasi Pagi │ Bicara Sang Hati

Assalammualaikum ^_^


Segarkan hari , hati dan minda pagi ini dengan banyakkan berbicara dengan yang maha esa ...

Bila hati berbicara .. tidak aku minta segalanya dipermudahkan .. yang aku harapkan berikanlah aku kekuatan agar aku kenal erti kesabaran , biar aku kuat dalam setiap ujian ... 

Amin ^_____^
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...