Wednesday, September 30, 2015

Pengalaman melahirkan Muhammad Adam Khalish @ Makadam ...

Assalammualaikum ^_^

Pengalaman mengandung dan melahirkan anak bukan lah yang pertama kali I alami .. dah sepasang anak I tau , masuk yang ni dah 3 ok !

Apa pun setiap anak itu sakit nya berbeza-beza ... peel dan ragam nya pun lain-lain juga .. tapi yang pasti kesemuanya I lahirkan dengan sihat dan selamat .. kecuali si kakak lahir premature !

Perancangan asal I akan bersalin di Hospital Putrajaya , tapi last minute bertukar ke Hospital Serdang atas sebab tiada kekosongan katil.. Ternyata rancangan Allah yang terbaik , haritu am the first mama yang datang daftar diri di Dewan Bersalin.. Alhamdulillah , mujur sesangat , kalau tak terpaksa I dan en Suami merempuh jem ke HKL...

Sekitar jam 8.30pagi I sampai , lapor diri , dan tak lama lepastu nama I dipanggil masuk untuk pemeriksaan lanjut ... I diminta baring di katil (masa tu katil semua pun kosong , rambang mata tak tau nak pilih yang mana hahaha) kendian datang lah doctor india pompuan yang akan buat pemeriksaan tu.. Baru 3cm je , cehh kena tunggu laa ni hurmm =( bertabah lah I menunggu ....

4 jam selepas (I skip ya kejadian lepas itu , kalau nak di story kan juga jenuh kang I nak ingat balik hihihi) I diperiksa lagi , masih lagi 3 cm tiada perubahan.. syok nau duk kat dalam tu ya ! ayah kat luar tu dah asik bertanya bila kamu nak keluar ni..... I keluar cari en suami mintak makan , lapar wehh , dari pagi tak jamah makanan langsung...

Another 4jam kena tunggu lagi untuk pemeriksaan ..... grrrrr....

Lebih kurang jam 5.30 petang (again I skip ya untuk pendekkan kikiki).... sekali lagi I akan diperiksa.. kali yang ketiga , pengakhiran kalau masih juga sama doktor akan induce ! takmau takmau , beranak kena induce sakit woahh ! Ok ok.. kita pektis ya , pektis ok .. 123 go ! 123 go ! huwarghh .... tolong lah nak ooiii kasihanilah mamamu ini ..sob..sob..sob...

Alhamdulillah , baby I sangat tenang dan dengar kata ! Bukaan dah 5cm ! dah tak lama dah , ayah sabar ya , sikit lagi kita leh jumpa dengan baby ok .. 

Selang setengah jam lepas diperiksa tu , I dah mula rasa sakit yang makin kerap dan berpanjangan... menyucuk belakang .. tak tahan dek terlalu sakit (rasa macam pinggang dipatah-patahkan) I cari en suami , mintak tolong picitkan untuk legakan kesakitan .. kejap je pehtu sakit balik , tapi kalini makin kuat , sampai I dapat rasakan yang darah dah meleleh keluar .. ngadu dengan en suami , terus di suruhnya I masuk bagitahu kat nurse.. bertabah lah I masuk ke dalam , suami nak pimpimkan tapi tak dibenarkan masuk ..... sakitnyaaaaaaaaaaaaaaaa ....

I bagitau staff nurse tentang keadaan diri I tapi dorang suruh I sabar dulu , lambat lagi , baru je tadi doctor kata 5cm bukaan , takkan lah secepat 10 minit dah terus buka 10cm !...... haishh lahai staff ni , kuruih melidi je I tengok dia masa tu .. nak I kunyah-kunyah biar lumat ... sakit lah bukan nya I buat-buat ! 

Keluar cari en suami balik , suruh picit-picit kat belakang .. kesian en suami kena marah dengan I sebab nya tak tahan sakit .. huhuhu .. " wahai suami ku ayah kepada anak-anakku ampuni lah bini mu ini ya , tengah sakit masa itu , semua pun tak boleh nak fikir dengan waras " !

Kalini I tak peduli , pegi lagi bagitahu staff nurse tu yang I sakit sesangat dah ni... mau layan ka takmau layan ka I tak peduli , ingat apa .. I main-main ya , cepuk kang biaseee tu ... naseb kalini staff nurse tu perihatin , disuruhnya I baring dulu sementara tunggu doctor datang .. Masa tu darah jangan ditanya , sampai ke lantai menitik-nitik ..   

Lepas dah diperiksa , dengan selamba badak doctor pelatih tu bagitahu I ;

"Puan bukaan masih 5cm , belum tiba masa lagi , sabar ya"

Dorang mungkin ingat I mengada-ngada kot , manja tak boleh tahan sakit walahal I dah rasa macam baby dah nak keluar sesangat-sangat dah .. Mungkin kesian tengok keadaan I yang memang tak keruan tu , doctor tadi arahan I untuk baring saja .. Masa tu tuhan saja tau apa rasanya !

Selang 5 - 10min selepas itu , lagi sekali I panggil staff nurse ... katil tempat I baring dah penuh dengan darah , tu la degil tak mau dengar kan , bukaan yang tadi 5cm je tu tetiba dah buka 7cm ! mau tak beroket deme tolak I masuk labour room .. mujur sempat panggil en suami , kalau tak memang tak dan lah dia nak teman I huhuhu..

Sebaik masuk dalam labour room , tak sempat dipakaikan peralatan I dah mula meneran , mulanya doctor marah tapi I teran juga .. dah sakit teran je lah hihi... mungkin I diantara mak-mak yang bernaseb baik.. I guess , alhamdulillah walaupun berdepan dengan situasi yang agak kelam kabut haritu , tak sampai 1jam I di bilik tu , bertarung nyawa akhir nya lahir lah seorang puteri kecil dengan berat 2.88kg tepat-tepat jam 7.30mlm..... syukuran =)

Sepanjang masa dari awal sebelum kelahiran hingga lah ke proses untuk dimasukkan ke wad , en suami setia menemani I .. Much muchoo appreciated abang , terima kasih kerana sabar menanti isteri mu walaupun sepanjang juga lah abang tak makan apa-apa , tak lalu katanya huhuhu... 


06 May 2015 - Muhammad Adam Khalish Bin Md Hafizi , Fresh from oven mama miahahahaha.............

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...