Wednesday, July 17, 2013

TIPS GALAKKAN ANAK-ANAK BERPUASA




Bila tiba aje bulan Ramadhan ney mengingatkan aku tentang kisah masa lalu. Dimana pada zaman kanak-kanak riang aku dulu yang sememangnya teramatlah happy. Penuh dengan keranah dan perangai yang selalu buat ma abah aku pening kepala kihkih. Masa kecik-kecik dulu aku manja dengan arwah abah and most of the time arwah abah la yang banyak layan kerenah ngada-ngada aku. Mase tu aku yang bongsu tu ngadanya terlebih tu hehehe..ma aku layan jugak tapi jarang la sebab ma aku ney garang sikit macam singa koo haha..ade bran?? sekali diterkamnya aumm tak kew teraniaya nanti kihkihkih…tapi normal la bila sorang garang sorang lagi mesti lembut yer dak?? Yep!! arwah abah ney dia steady cool and suka bergurau senda dengan kitorang adik-beradik. Dalam adik-beradik rasanya aku sorang aje kot yang arwah abah tak penah pukul :-) biasa la budak baek kan. Baek ke?? muahahaha. Boleh dikatekan hampir kesemua permintaan dan kehendak aku arwah abah turutkan. Paling aku tak boleh lupa ade 1 ketika tu arwah abah sanggup setuju nak ajar aku bawak moto tapi dengan syarat kalo aku puasa la. Yup!! Memang arwah abah kotakan janji dia. Walaupun letih tapi arwah abah sanggup luangkan sikit masa ajar aku...tu la antara memory lampau yang indah penah terjadi dalam hidup aku.huwaaa rindunya aku pada arwah abah..Sob sob sob..



Tapi tu la kan tak terasa bila masa tu berlalu pergi. Meninggalkan seribu satu memory yang terukir bersama. kalo dulu aku selalu buat onar, perangai ntah ape-ape ntah. Sekarang ney merasa la plak aku kan dengan kerenah dan perangai anak aku yang dulunya macam aku jugak huhu. Bila tengok anak aku dah macam flash back dalam filem lak kan. Sebijik koo macam perangai aku. Liat giler koo nak puasa. padan muka aku huhu =.= Hurmm nak marah tak boleh sebab dulu pun perangai aku camtu jugak..Dah nama pun anak aku kan, mana tumpahnya kuah kalo tak ke nasi kan hehehe :-D



Aku rasa ade jugak kot mak ayah kat luar sana penah dan sedang lalui situasi ney kan? Yalah nak latih dan didik anak puasa ney bukan senang..nak plak kalo anak tu jenis yang tak makan dek saman macam aku tapi tu dulu mase kecik-kecik. Sekarang dah baek dah heee~~…Buat la apepun memang tak jalan punyalah…dah kebal gamaknya kan, rotan tak jalan marah lagi la..Sebenarnya nak asuh dan ajar anak-anak puasa ney ade caranya. Bukan la kate hari ney kita ajar esok lusa terus anak tu puasa tidak!! Mungkin kalo ade pun jarang sangat la. Kebanyakkan anak-anak tak suka dan mengganggap yang berpuasa ney sebenarnya burden pada mata diorang. Tapi cuba tanye sapa nak raya?. Tak cukup tangan mau kaki sekali diangkatnya...kompom “sengih cam kerang busuk” kate ma aku..bila tang puasa burden tapi bila tang raya horey horey yer? Baru aje 1hari puasa dah sibuk ajak cari baju raya yer!! Tu lah dia anak-anak kan!! kalo bab nak suruh puasa ribu riban reason yang diorang bagi..hurmm pada mak ayah yang ade masalah sama macam yang aku alami ney, rasanya boleh la kot cuba beberapa TIPS yang mungkin boleh digunapakai. TIPS-tips ney ade dapat melalui pengalaman sendiri dan jugak dari mereka yang lebih dulu makan garam dari aku. ok antaranya:-



Latih puasa dari kecil
Bak kate pepatah “Nak melentor buluh biarlah dari rebungnya”..macam tu jugak la kalo nak latih dan asuh anak-anak berpuasa. Eloknya dari kecik la kan seawal usia 6tahun ke? Walupun diorang puasa half day pun takpe asalkan dari kecil lagi kita dah asuh. In shaa allah lama-lama nanti dia akan biasa dan faham bila mana tiba bulan Ramadhan semua umat islam kena dan wajib berpuasa..in shaa allah =) tapi kalo dah tua bangka baru nak latih..memang tak la kan~~



Jangan terlalu memaksa
Jangan gunakan kekerasan ataupun terlalu memaksa anak-anak. Cara macam ney bukan jaminan diorang akan berpuasa pun. Takotnya depan kita cakap puasa tapi belakang kita nah ambik koo 1 kolah dia telan air..acaner?? kalo tak puasa kena marah, jalan selamat puasa yang yang yok, tengahari abeh nasi seperiuk….muahahaaaaa..



Bagitahu Anak sebab & kenapa diwajibkan berpuasa
Selalu la bercerita dengan diorang kenapa umat islam ney diwajibkan berpuasa..apa sebabnya dan apa plak hukumnya kalo seseorang tu tak berpuasa? Tak payah sampai nak kena upah para ulamak ke kan nak terangkan kat anak-anak tu. Just bagitahu saje yang orang islam diwajibkan berpuasa supaya kita dapat sama-sama merasai macam mana hidup orang fakir yang hanya makan sekali sehari. Yang terpaksa menahan lapar dan dahaga. Berpuasa ney bukan membebankan malah dengan berpuasa boleh buatkan badan dan minda kita makin cerdas dan segar!!



Berikan Ganjaran
Sebagai contoh “Kalo korang puasa mama bagi green angpau RM2/1 tapi kalo tak puasa tak dapat la”. Berikan anak-anak ney hadiah ataupun ganjaran. Baru diorang ney rasa macam semangat sikit kan nak puasa. Bayangkan kalo 1hari RM2 x 30? Pastu sebagai bonus “kalo korang puasa penuh mama bagi bonus extra RM40 untuk cukupkan RM100”…rasa-rasa semangat tak diorang ney nak berpuasa?? =)



Buat/belikan makanan yang anak nak
Tanya anak-anak ape menu yang diorang teringin nak makan?? Ataupun nak minum ape berbuka karang? Kalo tak reti nak buat takpe beli aje, sekarang ney banyak bazaar ramadhan. Haa!! Yang ney bukan kate anak mak ayah pun sama kan. Bila dah sehari suntuk puasa, tahan lapar dahaga..nak plak sekarang ney banyak orang meniaga macam-macam kat bazaar..pasti tekak merenggek-renggek mintak something kan? Ikut la kehendak anak tu jangan ingat tekak kita aje. Diorang pun mesti ade teringin nakkan something! tapi ingat jangan sampai membazir..amalkan sikap perhati dan pilih beli ikut kehendak bukan nafsu hokay =_= sebelum beli perhati dulu tempat tu bersih tak? Takotnya kang tak pepasal kena cherry berry lak huhu…



Berikan pujian
Anak-anak ney biasanya suka bila dipuji. Lebih-lebih dari kalo dari mak ayahnya. Tak semestinya nak kena tunggu diorang tu buat something yang grand or besar baru nak puji. Ok contoh “yeayy korang berjaya berpuasa sebulan penuh…horey!! Horey!! Tahun depan mama sure korang boleh buat yang sama jugak..mama sayang korang”..anak-anak ney kekadang tak perlu puji yang melambung cukup sekadar kita luahkansayang kamu or love you sayang



Kotakan janji
Tak dinafikan kita ney terkadang mungkir akan janji, normal la tu kan manusia mane ade yang perfect. Nobody perfect except Allah s.w.t tapi tu bukan alasan untuk kita terus mungkir janji. Janji harus dikotakan dan kalo kate dah dijanjikan dengan “A” maka “A” jua lah jangan plak “B” jadinye.. kalo OK takpe tapi kalo KO ?? buatnya si anak tu hilang terus kepercayaannya kat kita acaner?? Kan susah tu.!! Sapa lak yang nak menjawabnya??



Macam yang aku bagitahu awal tadi, tips-tips yang aku bagi ney adalah melalui pengalaman dan nasihat dari mereka yang lebih senior..kate orang tu mereka yang lebih dulu merasa semua ney dari aku.. whatever is kalo kate tips-tips yang aku bagi ney pun tak jalan jugak,  anak-anak korang masih jugak tak nak puasa..biarkan dan just follow the flow jangan terus mendesak sebab desakan tak bawa ape-ape makna pun kat diorang. bagi mase kat anak tu..selalu la mintak dari ALLAH agar terbuka hati anak tu untuk berpuasa. in shaa allah doa si mak ayah ney cepat termakbul..in shaa allah =)




**** Terima kasih kerana sudi baca. Dan salam sayang seikhlas darihati ****

♥♥♥♥♥ Yatie Fizzy ♥♥♥♥♥



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...