Tuesday, August 25, 2015

PATUT KE MENAJA SESUATU ACARA ITU JIKA TIADA PENGESAHAN DARI PIHAK YANG MINTA DITAJA...?

Assalammualaikum ^_^

PENAJAAN
Jika seseorang individu itu meminta penajaan dari pihak penaja, maka wajarlah kiranya si polan itu memperjelaskan kepada pihak penaja mengenai latar belakang ... butiran terperinci tentang acara yang bakal berlangsung... bukan apa ia adalah bertujuan untuk mengelakkan dari terjadi kes penipuan..

Untuk menaja sesuata acara itu memerlukan wang ringgit.. tak kira kecil atau besar modal yang diperuntukkan tapi bagi penaja setiap sen itu adalah sangat bernilai... memandangkan pihak penaja yang mengeluarkan duit perbelanjaan .. jelaskan terang kan padanya apa kelebihan dan kebaikan yang mereka akan dapat sebagai ganjarannya.. mereka memberi dan sepatutnya pemberian itu dibalas dengan sesuatu selepasnya... contoh; diberikan booth pree ke sepanjang acara berlangsung .. contohh..

Disini ada beberapa faktor yang biasa di ambil kira oleh pihak penaja sebelum sebarang keputusan muktamad diputuskan... ini adalah melalui pengalaman I sendiri ketika ada seorang individu ini wassap untuk meminta tajaan dari pihak Yatie Fizzy Homylicious =)


KERTAS KERJA.
Jangan ambil mudah akan sesuatu perkara, lebih-lebih lagi bila ia melibatkan hal kewangan.. walaupun bukan untuk projek jutaan ringgit ... kertas kerja harus lah di sediakan dan di buat dengan penuh teliti bukan main tangkap muat saja... baru lah pihak penaja percaya dan yakin untuk mengeluarkan sejumlah wang.... jangan persoalkan kenapa kertas kerja itu penting... korang yang minta ditaja bukan dengan rela hati diberi penajaan.. banyak bezanya antara ditaja dan minta ditaja .. fahami ia betul-betul..

PENJELASAN 
Jika kertas kerja dah diberikan/dibentangkan... langkah seterusnya adalah perjelaskan semula butiran yang terkandung didalamnya... dari bahagian pengenalan hingga lah ke bahagian penutup.. memang semuanya dah dinyatakan tapi huraikan lagi secara terperinci ... kertas kerja biasanya hanya huraian ringkas tentang acara.. pastikan takkan ada sebarang keraguan ataupun tanda soal dari pihak penaja... 

FOLLOW UP 
Pastikan pihak yang memohon buat follow up dan bukan nya hanya menunggu dihubungi/mesej... tunjukkan sedikit usaha dan kesungguhan yang kalian memang nak kan penajaan dari pihak mereka... selagi belum diberi kata putus... please follow up closely tapi jangan sampai mendesak pula ya.....

BERTANGGUNGJAWAB
Bersifat  bertanggungjawab akan sesuatu perbuatan/perkara itu sangat-sangat dituntut ... Jangan bersikap sambil lewa.... buat kerja sungguh-sungguh ... sila jawab sebarang pertanyaan yang disuarakan, jangan hanya berdiam diri... bersikap acuh tak acuh hanya akan buatkan pihak penaja jadi fed-up .. elok-elok ada niat dan keinginan untuk menaja .. langsung terbatal hasrat ..
 


Bukan senang bagi seseorang individu ataupun sesebuah company itu bersetuju dengan mudah untuk menaja sesuatu acara... kecil atau besar acara tersebut .. bila berkaitan dengan soal kewangan, banyak yang perlu dikaji diselidik sedalam-dalamnya..... bukan mendoakan yang buruk-buruk tapi jikalau berlaku sebarang penipuan kelak yang menanggung segala kos kerugian adalah pihak penajaa.... mohon difahami betul-betul ya...

Sekian... Wassalam.

Ikhlas dari founder,
Yatie Fizzy Homylicios
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...