Monday, March 31, 2014

'Demimu.....!'

Ya Allah Ya Tuhanku

Sesungguhnya Engkau Maha Adil lagi Maha Pengasihi...

Ya Allah aku menadah tangan memohon padaMu

berikanlah aku kekuatan untuk aku tempuhi segala cubaan yang mendatang

berikan aku kesempatan untuk memberikan yang terbaik buat insan yang telah melahirkan aku ke dunia ini

jadikan segala impianku untuk memberikan kebahagian buat IBUku tercapai sebelum dia pergi buat selama-lamanya

mungkin aku bukan anak yang terbaik tapi aku mencuba dan berusaha menjadi lebih baik

Sesungguh hanya padaMu tempat ku meminta

Amin ya rabb 




Monday, March 17, 2014

betapa kecilnya dunia ini...!


Taktaw kenapa hari ni terdetik di hati aku nak share dgn korg 1 story, sad sharing exceli. Korg pon taw kan, the whole world kecoh memperkatakan mengenainya. Seluruh dunia heboh ber-citer tentangnya, ber macam rumusan keluar, memasing jadi reporter, macam-macam versi yg dorg dok kata. Itu lah ini lah, sampai kan bomoh pon glamour hokay :D siap bertikar kelapa bagai, adoiii ngapa tak di bawanya pokok kelapa pelepah-pelepah tu skali di buat berubat. Paku atah palo. Huh! Ridiculous!  

Bukan jew Malaysia tapi whole world kot, sesama merasai kesedihan dan kepedihan yg di tanggung keluarga mangsa. Dah jadi adat manusia, lumrah hidup, bila ada yg simpati pasti ada yg membenci. Iskh…ikshh.. tak paham aku, apa jenis manusia lah tu kan? binatang pon tahu belas kasihan, ni kan plak kita manusia yg punya akal pikiran. MasyaAllah. Sedih. pada mana hak mulut longkang tu renti kan ler, kesian lah kat keluarga mangsa. Bayangkan kalo kita berganti tempat dgn mereka, apa perasaan? Walopon aku ni tiada kena mengena takde sedara pon dalam tu tapi sebagai org hak ado hati dan perasaan, aku rasa kot. bukan mintak, smua yg jadi pon atas kehendak Yang Maha Esa tapi kalo lah di takdirkan benda sama terjadi kat aku or korg, Allahuakhbar Ya Allah moga jauhi lah kami dari perkara-perkara yg tak di ingini. Amin ya rabbal alamin ;((

Pagi tadi koi 10lbh macam tu, kak ani one of client aku call, asalnya dia just nak follow up dgn aku status file dia, so bila aku dah update dia status, dah jawab smua benda yg dia tanya, aku pon borak lah skit ngan dia. tengah dok rancak sembang kan tetiba akak ni citer pasal sad story yg menimpa kawan se-opis ngan dia, Noorida Mohd Hashim (kalo tak silap aku dengar tadi) iaitu salah sorang mangsa dalam pesawat MH370. Dorg ni mmg keje 1 opis, kata kak ani kawan dia tu bujang lagi berusia dalam lingkungan 50an dan bakal bersara tak lama lagi. tak silap bulan 4 kot. pegi Beijing nak holiday jew pon, nak habis kan coti sebelum bersara. Sebulan katanya kawan dia coti. Ikutkan perancangan lepas ke Beijing, destinasi holiday seterusnya jumaat lepas, this time fly ke Tokyo dgn a few kenkawan kat opis. Flight, ticket everything dah book. tapi tu lah kita manusia ni hanya mampu merancang, Tuhan yang menentukan. Sebaik perancangan adalah dariNya. Lain di rancang lain yg jadi. Perancangan nak ke Tokyo dibatal kan, mood nak holiday pon dah gone when someone we know missing in action macam ni. Even everything dah paid pon, dorg smua tak kesah, tak pegi pun takpe. Kawan mana yg tak sedih dan susah hati bila mana kawan yg selalu dok bergelak ketawa bersama-sama tetiba hilang tanpa dapat dikesan. Teknologi canggih mana pun tak mampu nak tandingi KEKUASAAN dan KEBESARAN ALLAH S.W.T sampai today pun kehilangannya masih lagi jadi misteri. 
Lama jugak lah kami dok borak. Akak ni jenis peramah, aku plak banyak cakap, mmg padan lah tu kan. mau nya tak lama kami borak, tapi yg paling buat aku touching n nak nangis bila kak ani citer yg after this entire thing happen, only they realize something, beberapa hari sebelum kejadian dorg sempat lah luch sekali. That was the last they meet her, sebab sehari before tu, kawan dia mmg tak jumpe pun sesapa nak say bye bye kew hape kew. Tak ada. Cuma masa dorg lunch ritu, kawannya ada say sesuatu yg agak pelik skit. maybe that was a sign or coincidence we not even know. Lagi plak kata kak ani kawan dia ni jenis suka bergurau. Tu yg dorg pon macam tak ambik kesah sangat. masa kenkawan opis kirim barang, ole-ole dari Beijing, 2 word yg dia cakap

First  Kalo kapal terbang tu habis minyak, macam mana nak beli?”


Second “aku pegi ni tak balik dah!

Ya Allah terkedu kejap aku. jodoh pertemuan ajal maut semua itu rahsia Allah kan. Pasti ada hikmah di sebalik sesuatu perkara. berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul. kehilangan seseorang tanpa berita itu lebih menyayat hati daripada pemergiannya di depan mata. itu lah yang mampu aku gambarkan tatkala mengenangkan nasib keluarga mangsa-mangsa yang terlibat dalam kehilangan pesawat MH370. bukan salah sesiapa bukan angkara sesiapa, bilamana Allah berkata "Kun Faya Kun" maka tiada apa yang dapat menghalangnya. Sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa lagi Maha Mengetahui akan semua perkara. Ternyata kecik sungguh dunia ni. mgkin yg terlibat bukan kenalan mahupun sedara mara aku tapi sapa sangka mereka adalah kawan pada kenalan aku. ritu my mentor cakap yg pilot yg bertugas (Kapten zaharie) adalah ayah kepada best friend dia dan hari ni plak client aku cakap yg salah sorang penumpang adalah kawan dia. Mungkin kita bukan sesiapa pada mereka tapi jangan lah kita mendoakan yg tak baik. Biarpon kita asing bagi mereka tapi cakaplah yg baik-baik aje tentang mereka. Mohon doakan agar semua nya akan selamat dan pulang pada keluarga memasing. Hentikanlah buat andai yg mgkin tanpa kita sedar kita dah buat mereka yg terlibat berada dalam kesedihan. Pada yg berusaha mencari teruskan misi anda hingga berjaya, pada keluarga harap anda smua sudah bersedia menerima apa jua ketentuanNya dan pada rakyat Malaysia teruskan berdoa agar satu hari nanti kita akan dapat petunjuk dariNya. In shaa Allah, amin ;))  

Innalillahiwainnailaihirojiun. Padamu kami datang padamu jualah kami kembali.

Ya Allah Ya Tuhanku

jika dilangit turunkanlah

Jika di dalam dasar lautan timbulkanlah

Jika diatas daratan tunjukkanlah.

Thursday, March 06, 2014

Mencegah lebih baik dari mengubati



Assalammualaikum.

Story tadi malam ;-)



Optiberry cetusan gabungan 6 berries yg terbaik.

Ada sorang makcik ni dah tua sangat, dalam lingkungan 50an kot, dia ada pengidap KANSER RAHIM. Size tumor dalam perutnya sebesar bola golf dan perlu di operate kalo nak buang tumor tu. kita pon sendiri sedia maklum lah kan berapa kos yg perlu dikuarkan kalo nak buat operation kan? mahal. Kalo dalam tangan tak ada 30-40K, hurm tak yah ler. Macam makcik ni jugak, mgkn kerana dek tak cukup duit nak buat operation dia biarkan aje. Sakit dalam sakit poket semua pon jadi masalah. Mmg nak tido malam susah sgt, pusing kiri sakit, kanan sakit, nak terlentang pon sakittt tapi, terpaksa tahan. Agak lama jugak lah sakitnya tu.  satu hari makcik ni berjumpa dengan sorg member yg mmg “Partner Optiberry” (sorry tak ingat nama) dan member tadi sarankan makcik ni makan optiberry kerana kandungan dalam optiberry terdapat ANTHOCYNIN (sapa2 yg dokto tahu lah apa benda ni) yg tinggi. Dan syukur Alhamdulillah berkat usaha dan doa pada Allah, hari ni masalah dan penyakit makcik tadi dah pon jadi sejarah masa lalu. Kini Alhamdulillah makcik dah kembali sihat dan ceria macam biasa ;)) 

Dengar dan baca tak sama. Baca belom tentu lagi kesahihan cerita nya tapi bila dengar sendiri dari mulut org yg berpengalaman lain rasanya. Banyak bezanya, dan testimoni ni aku dengar malam tadi kat HQ Kenshido, di Damansara. Aku tak baca kat mana2 paper tapi aku dengar dan tengok makcik ni DEPAN MATA aku sendiri. Mmg penyakit Allah yg bagi TAPI Allah juga suruh kita ikhtiar dan berusaha cari penawar kan. tujuan aku pegi sana semalam pon sebab aku nak dengar dan tgk sendiri testimoni org yg penah makan dan kisah sebaliknya, because why, bagi family, member yg rapat, dorg tahu apa masalah yg aku hadapi. Biasa lah kita manusia ni bila dah kena baru nak beringat, tak kena lagi mmg la tak minat nak tahu. Macam tu jugak aku. Alhamdulillah dah hampir seminggu aku makan, in shaa Allah dengan izinNya, masalah tu dah takda. Mudah-mudahan AMIN.

Aku cakap ni bukan kata aku nak bagi korg percaya apa aku cakap, NO, korg nak percaya or tak, it up to you, aku tak boleh nak paksa korg percaya TAPI mmg kenyataan pon. Tak kan hal sakit ni nak buat main. Dan bukan jugak sebab aku ni Ahli Kenshido ke hapa ke, tapi bila benda baik berita baik, tambah plak aku sendiri pon penah alami dan rasai sendiri, why not aku share kan dorg korg kan. salah ke? Bila aku dah cuba dan rasai sendiri kebaikkannya, dan rasa plak yg opti ni boleh membantu org yg ada masalah tentang kesihatan, tak molek ke?    




Tuesday, March 04, 2014

Tabung keluarga simpanan masa hadapan.

Salam selasa. Hai, selamat pagi.

Assalammualaikum. Pepagi lagi Allah dah turunkan hujan Rahmat buat UmatNya. Alhamdulillah syukur. haaa ni bila pepagi lagi dah hujan ni, u guys macam mana? mesti ada yg liat bangun ni kan? hurm dah agak dah, bab aku pon sama, hahaha. rasa cam nak je sambung tido lagi kih3 :D tapi tu lah keje kan, kalo tak keje nak makan apa yer dak? bab tu dalam entry aku yg lepas (SINI), duit bukanlah segala-galanya, tak boleh bawa masuk ke kubur pon TAPI hakikat nya kehidupan kita pada hari ini adalah SEGALA-GALANYA perlukan DUIT! betol. money is not for everything but everything in our life is all about money, RM$$. Boleh tak hari ni u guys pegi petrol pam, cakap kat bangla yg tukang isi minyak tu..

" Bangla U hemsem lah meh aku peluk U 5minit pastu U tolong isi kan minyak kereta aku kasi penuh"!

Agak-agak apa si bangla tu cakap?

" Tak nak lah U masam. heeee. Sila buat bayaran kat dalam yer, terima kasih :-) !"

kih3. haaaa lantak situ, amikkkk kow, heeeee malu je kan. bangla pon berkira, iya la kalo dah dia bagi pree kang,tak pepasal plak kena buang keje ngan bosnya, lagi parah, mau di ikut nya balik rumah kang, dah bagi minyak pree, kena buang keje, takdo tempat tinggal, takdo duit, last skali ikut balik rumah. lantak situ. hehehe. takde lah memain je, hahaha, cuak lettew. ihiks ^^, ini contoh je lah tapi kalo betol, hurmmm..... fikir sendiri lah. tak nak campor ;p HAHA

Dalam Malaysia ni statistik menunjukkan 95% rakyat hari ini bekerja dalam keadaan TERPAKSA, hanya kerana ingin memenuhi keperluan hidup. Bukti? 80% daripada mereka berpendapatan 3K dan ke bawah! Hidup di Kuala Lumpur ni, kalo bergaji RM10K tu pon masih lagi MISKIN! bayangkan yg gaji bawah dari tu? hanya takat cukup makan, kadang itu ikat perut, bayar hutang, takdo simpanan utk hari esok, tengah bulan je poket koyak, pinjam duit mak ayah sana sini. benda dan rutin yg sama akan berulang-ulang kali jadi kat kita kalo kita sendiri tak mencuba untuk mengubahnya. setiap penyakit ada ubatnya, setiap masalah ada jalan penyelesaian. to be honest with u guys, dari statistik yg aku cakap tu kan, FYA pon aku salah sorang darinya. hukhuk. mmg cenggitu lah life aku, pagi pegi keje, kang dah nak malam baru balik, anak-anak dok ngan mak sebab sekolah, nak berulang amik hari-hari kang kena fikir pasal minyak plak, dah lah minyak mahal. itu ini semua nak kena fikir. gaji plak dah lah tak banyak, dapat hari ni esok lusa dah kering kontang, asal tengah bulan poket plak semedang jew koyak mintak dijahit. sedih kan, keje bagai nak giler tapi gaji asik tak cukup jew, baru masuk 2nd week aku dah menghitung hari nak tunggu hujung bulan. huh mmg stress beb, boleh mental kalo asik fikirkan masalah TANPA fikirkan jalan penyelaesaian. mmg life aku takde lah susah mana pon kalo nak dibandingkan dengan org lain, TAPI aku harus fikirkan future anak-anak aku. kalo sekarang ekonomi dah cenggini gamaknya, 10 20 taun guane plak tu. this thing i have to think for long term. mmg sekarang anak aku kecik lagi, kalo baby pon boleh membesar takkan anak aku makin kecik, betol tak?

Alhamdulillah sesungguhnya Allah itu Maha Adil, kadang kita ni selalu berdoa agar dimurah kan rezeki yg melimpah ruah dariNya, mohon agar dimakbulkan segala doa kita padaNya. Allah itu sentiasa mendengar setiap rintihan hambaNya cuma kadang kita saja yg tak sedar. mungkin bukan dari segi bentuk wang ringgit yg diberikan tapi PELUANG! dalam hadis pon ada berkata 9/10 daripada sumber rezeki datangnya daripada PERNIAGAAN. setiap umatNya diberikan kelebihan dan kekurangan yg sama. sebulan yg lepas aku telah diberikan PELUANG yg sama jugak, Alhamdulillah syukur kerana telah diberikan aku peluang itu. mungkin kerana doaku padaNya agar diberikan keluasan pintu rezeki demi anak dan kelaurga tercinta. mmg dalam setiap jalan nak capai kejayaan bukan mudah tapi jika aku berpegang erat pada WHY aku, in shaa Allah agar dipermudahkan olehNya. Amin ;))



Making dreams come true while inspiring others


"Jangan malu bila TERLIHAT miskin TAPI malu lah ketika kita PURA-PURA kaya!"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...