Tuesday, March 04, 2014

Tabung keluarga simpanan masa hadapan.

Salam selasa. Hai, selamat pagi.

Assalammualaikum. Pepagi lagi Allah dah turunkan hujan Rahmat buat UmatNya. Alhamdulillah syukur. haaa ni bila pepagi lagi dah hujan ni, u guys macam mana? mesti ada yg liat bangun ni kan? hurm dah agak dah, bab aku pon sama, hahaha. rasa cam nak je sambung tido lagi kih3 :D tapi tu lah keje kan, kalo tak keje nak makan apa yer dak? bab tu dalam entry aku yg lepas (SINI), duit bukanlah segala-galanya, tak boleh bawa masuk ke kubur pon TAPI hakikat nya kehidupan kita pada hari ini adalah SEGALA-GALANYA perlukan DUIT! betol. money is not for everything but everything in our life is all about money, RM$$. Boleh tak hari ni u guys pegi petrol pam, cakap kat bangla yg tukang isi minyak tu..

" Bangla U hemsem lah meh aku peluk U 5minit pastu U tolong isi kan minyak kereta aku kasi penuh"!

Agak-agak apa si bangla tu cakap?

" Tak nak lah U masam. heeee. Sila buat bayaran kat dalam yer, terima kasih :-) !"

kih3. haaaa lantak situ, amikkkk kow, heeeee malu je kan. bangla pon berkira, iya la kalo dah dia bagi pree kang,tak pepasal plak kena buang keje ngan bosnya, lagi parah, mau di ikut nya balik rumah kang, dah bagi minyak pree, kena buang keje, takdo tempat tinggal, takdo duit, last skali ikut balik rumah. lantak situ. hehehe. takde lah memain je, hahaha, cuak lettew. ihiks ^^, ini contoh je lah tapi kalo betol, hurmmm..... fikir sendiri lah. tak nak campor ;p HAHA

Dalam Malaysia ni statistik menunjukkan 95% rakyat hari ini bekerja dalam keadaan TERPAKSA, hanya kerana ingin memenuhi keperluan hidup. Bukti? 80% daripada mereka berpendapatan 3K dan ke bawah! Hidup di Kuala Lumpur ni, kalo bergaji RM10K tu pon masih lagi MISKIN! bayangkan yg gaji bawah dari tu? hanya takat cukup makan, kadang itu ikat perut, bayar hutang, takdo simpanan utk hari esok, tengah bulan je poket koyak, pinjam duit mak ayah sana sini. benda dan rutin yg sama akan berulang-ulang kali jadi kat kita kalo kita sendiri tak mencuba untuk mengubahnya. setiap penyakit ada ubatnya, setiap masalah ada jalan penyelesaian. to be honest with u guys, dari statistik yg aku cakap tu kan, FYA pon aku salah sorang darinya. hukhuk. mmg cenggitu lah life aku, pagi pegi keje, kang dah nak malam baru balik, anak-anak dok ngan mak sebab sekolah, nak berulang amik hari-hari kang kena fikir pasal minyak plak, dah lah minyak mahal. itu ini semua nak kena fikir. gaji plak dah lah tak banyak, dapat hari ni esok lusa dah kering kontang, asal tengah bulan poket plak semedang jew koyak mintak dijahit. sedih kan, keje bagai nak giler tapi gaji asik tak cukup jew, baru masuk 2nd week aku dah menghitung hari nak tunggu hujung bulan. huh mmg stress beb, boleh mental kalo asik fikirkan masalah TANPA fikirkan jalan penyelaesaian. mmg life aku takde lah susah mana pon kalo nak dibandingkan dengan org lain, TAPI aku harus fikirkan future anak-anak aku. kalo sekarang ekonomi dah cenggini gamaknya, 10 20 taun guane plak tu. this thing i have to think for long term. mmg sekarang anak aku kecik lagi, kalo baby pon boleh membesar takkan anak aku makin kecik, betol tak?

Alhamdulillah sesungguhnya Allah itu Maha Adil, kadang kita ni selalu berdoa agar dimurah kan rezeki yg melimpah ruah dariNya, mohon agar dimakbulkan segala doa kita padaNya. Allah itu sentiasa mendengar setiap rintihan hambaNya cuma kadang kita saja yg tak sedar. mungkin bukan dari segi bentuk wang ringgit yg diberikan tapi PELUANG! dalam hadis pon ada berkata 9/10 daripada sumber rezeki datangnya daripada PERNIAGAAN. setiap umatNya diberikan kelebihan dan kekurangan yg sama. sebulan yg lepas aku telah diberikan PELUANG yg sama jugak, Alhamdulillah syukur kerana telah diberikan aku peluang itu. mungkin kerana doaku padaNya agar diberikan keluasan pintu rezeki demi anak dan kelaurga tercinta. mmg dalam setiap jalan nak capai kejayaan bukan mudah tapi jika aku berpegang erat pada WHY aku, in shaa Allah agar dipermudahkan olehNya. Amin ;))



Making dreams come true while inspiring others


"Jangan malu bila TERLIHAT miskin TAPI malu lah ketika kita PURA-PURA kaya!"

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...