Monday, July 22, 2013

Kawal Diri Di Bazaar Ramadhan


gambar ni iolls google je, tak kuasa iolls nak snap2 gambar orang ramai kot malu he3



Bulan ramadhan ni bukan saje menguji kita erti kesabaran dalam menahan lapar dan dahaga di siang hari malah juga mendidik kita agar berjimat cermat ketika bebelanja terutama ketika dibazaar ramadhan. Umum pun tahu kan, yang bila aje tiba bulan ramadhan pasti banyak bazaar-bazaar yang tumbuh bak cendawan lepas hujan. Sana sini ade sampai kan kat kawasan perumahan yang dulu nya takde kini dah ade. Setiap pelusuk tempat penuh dengan bazaar yang menjual pelbagai jenis juadah yang kekononnya sedap.. Bagi wanita yang bekerja macam iolls ni memang peluang keemasan laa kan sebab kalo nak masak pun mungkin mase tak berapa nak mengizinkan. Bila dah sibuk dek kerana kekangan kerja di ofis, balik plak nak masak..hurm memang jalan terbaek pilih dan beli aje kat bazaar. Cepat, mudah dan senangggg~~~


Jika diperhatian beraneka jenis lauk pauk dan kuih-muih yang ade dibazaar. Kate orang “mak ayah aje yang takde” yang lain just name it and you got it!! As usual laa kan dah name pun human pasti tiap kali kita pegi bazaar kita tentu rambang bijik mate kan?? iolls akui tu!! Memang rambang rambung 2bijik mate iolls ni..nak plak kalo pegi kat yang jual kuih-muih.. semuanya nampak sedap padahal juadah tu sebelum sebelah mate pun belom tentu iolls usha. Tapi tu la kan bila nafsu dah kuasai diri…yang tak sedap pun boleh buat meleleh-leleh air liur ni !!  kerana ape?? Kerana nafsu yang menguasai diri..


Memang iolls tak nafikan, bukan iolls sorang aje yang berdepan dengan situasi camni....uolls pun kann??.. tak salah kalo kita nak belanja kat bazaar tu tapi jangan laa sampai membazir. Jangan laa ikut nafsu dan kena laa selalu ingat yang bulan ramadhan 1bulan yakni bazaar tu pun 1bulan kat situ. Tak yah risau tak lari der bazaar tu!! Kalo lari pun mungkin sebab kena rush dengan majlis sbb berniaga secara illegal.. haaaa tapi kalo yang tu memang tak dapet laa iolls nak kato apo-apo laie keh3


Pada uolls iolls ade sedikit nasihat dan pandangan nak diberikan…in shaa allah ia juga menjadi panduan buat iolls jugak ketika berada di bazaar..andai kate laa balik karang uolls nak pegi bazaar kan, bende pertama yang uolls kena ingat pastikan jangan bawak handbag kalo boleh tinggal aje kat rumah dan dalam purse plak jangan bawa banyak cash, 20hengget cukup kot .. untuk safety bawa aje cheque book/credit card takpe…motif?? Haa kang bila cash dah abeh, uolls guna la chq/c.card tu…curlass uolls beli kuih 2hengget pun baya guna chq hokay ..kompom orang lain tak boleh buat cam uolls buat tu hahahahaaaa....





4 comments:

Hanida Moss said...

Salam Ramadhan Yati. hehe.. mintak maaf kalau selama ni ade tersinggung perasaan, tersalah kata yer ;) Nanti raya maiii laa umah reramaii ;)

Yatie Fizzy said...

sama-sama lah kita yer!! kate orang tu buang yang tak elok kita ambik yang elok-elok je yer ;) in shaa allah

::EIDA:: said...

betul........................ida rasa nak beli, tapi bila fikir nafsuuuu.. sabar sabar, beli ape yg nak makan jeee.. huhuhuhu

Yatie Fizzy said...

normal laa semua pun camtu...bila perut dah lapa benda tak sedap pun nampak sedap kan =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...