Monday, August 12, 2013

RESIPI : LAKSA LEMAK KELANTAN

ASSALAMMUALAIKUM
salam 1Dunia 
salam lebaran 







selamat kembali bekerja..buat semua yang dah start keje tuh =) keje rajin-rajin tau hahaha :-P and bagi yang tengah bercuti raya lagi tuh..amboii amboii raya raya jugak makan makan jugak, tapi jangan overdose lak tau kang tak pepasal lak belom start keje dah MC ! acaner ?? hihi...aku ? biasa laa cuti lagi luse baru keje ! hurm time tuh kompom liat nak bangun gi keje ;'( hurm dah tau dah ecehh boleh haha =)
 
 
 
Hokay laa aku pun nak kejar mase ni, hai dah kate raya kan..hah ni dah gi beraya ni laa ni hihi ^_^v .. so untuk hari ni aku nak share kan "Resipi Laksa Lemak Kelantan" kalo kat hometown laksa ni memang famous koo tiap kali raya juadah ni kompom kena ade atas meja tak kira laa raya ke brape pun wajib kate orang tuh.. biasa laa orang pantai timur ni memang suka bende berlemok-lemok gini ni.. tuh yang kami orang ni pun comel berlemok-lemok ni haha :-P mari laa kita tengok resipi ni kot-kot ade yang nak try buat ke kan ! aku ni pun bukan reti sangat tapi in shaa allah..tak salah kan kalo aku nak kosi kan ? mari laa =)



RESIPI : LAKSA LEMAK KELANTAN
SUMBER/RUJUKAN : MAK AKU SENDIRI


Bahan-Bahan

@ 1bag laksa beras - ku guna cap Eka beli yang halus cam bihun tau
@ 1kg ikan sardin - rebus dan blend isi ikan ngan air rebusan
@ 1kg santan  
@ 4sudu besar lada hitam - boleh kurang kan kalo tak suka pedas sangat ! 
@ halia - sebesar ibujari
@ 3-5ulas bawang putih 
@ 2labu besar bawang merah
@ asam keping secukupnya - ku letak 4keping 
@ garam dan gula secukup rasa


Caranya

Rebus kan laksa tadi hingga lembut
blend halia bawang merah putih dan lada hitam hingga hancur.
masukkan isi ikan, bahan yang diblend tadi, asam keping dan santan dalam periuk dan masak dengan api yang sederhana. 
kacau sentiasa agar kuahnya nanti tak berketul-ketul.
Bila kuih dah agak mendidih masukkan bahan perasa secukupnya.
tutup api dan kacau seketika dan tuangkan diatas laksa yang siap direbus tadi.


Ulaman 

@ kacang panjang 
@ daun kesum
@ daun selom 
@ timun


Caranya

cuci bersih dan toskan ulaman diatas.
potong halus-halus semua ulaman tadi kecuali timun (macam ulam nasi kerabu tuh) dan satukan dan gaul dalam bowl. 
potong timun memanjang macam dalam gambar kat atas.
dan sedia untuk ditaburkan diatas laksa tadi.
 
Sambal
@ cili api 
@ air secukupnya 
@ garam
@ gula 


*untuk sambalnya blend kan semua bahan-bahan diatas* tapi kalo nak lagi sedap kate mak aku tumbuk. sebab orang dulu mane ade blender nak blend kan. baru hasilnya pun omm. tapi aku blend aje sebab nak kejar mase kan hihi =)
 
- Selamat mencuba -
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...