Wednesday, September 30, 2015

Pengalaman melahirkan Muhammad Adam Khalish @ Makadam ...

Assalammualaikum ^_^

Pengalaman mengandung dan melahirkan anak bukan lah yang pertama kali I alami .. dah sepasang anak I tau , masuk yang ni dah 3 ok !

Apa pun setiap anak itu sakit nya berbeza-beza ... peel dan ragam nya pun lain-lain juga .. tapi yang pasti kesemuanya I lahirkan dengan sihat dan selamat .. kecuali si kakak lahir premature !

Perancangan asal I akan bersalin di Hospital Putrajaya , tapi last minute bertukar ke Hospital Serdang atas sebab tiada kekosongan katil.. Ternyata rancangan Allah yang terbaik , haritu am the first mama yang datang daftar diri di Dewan Bersalin.. Alhamdulillah , mujur sesangat , kalau tak terpaksa I dan en Suami merempuh jem ke HKL...

Sekitar jam 8.30pagi I sampai , lapor diri , dan tak lama lepastu nama I dipanggil masuk untuk pemeriksaan lanjut ... I diminta baring di katil (masa tu katil semua pun kosong , rambang mata tak tau nak pilih yang mana hahaha) kendian datang lah doctor india pompuan yang akan buat pemeriksaan tu.. Baru 3cm je , cehh kena tunggu laa ni hurmm =( bertabah lah I menunggu ....

4 jam selepas (I skip ya kejadian lepas itu , kalau nak di story kan juga jenuh kang I nak ingat balik hihihi) I diperiksa lagi , masih lagi 3 cm tiada perubahan.. syok nau duk kat dalam tu ya ! ayah kat luar tu dah asik bertanya bila kamu nak keluar ni..... I keluar cari en suami mintak makan , lapar wehh , dari pagi tak jamah makanan langsung...

Another 4jam kena tunggu lagi untuk pemeriksaan ..... grrrrr....

Lebih kurang jam 5.30 petang (again I skip ya untuk pendekkan kikiki).... sekali lagi I akan diperiksa.. kali yang ketiga , pengakhiran kalau masih juga sama doktor akan induce ! takmau takmau , beranak kena induce sakit woahh ! Ok ok.. kita pektis ya , pektis ok .. 123 go ! 123 go ! huwarghh .... tolong lah nak ooiii kasihanilah mamamu ini ..sob..sob..sob...

Alhamdulillah , baby I sangat tenang dan dengar kata ! Bukaan dah 5cm ! dah tak lama dah , ayah sabar ya , sikit lagi kita leh jumpa dengan baby ok .. 

Selang setengah jam lepas diperiksa tu , I dah mula rasa sakit yang makin kerap dan berpanjangan... menyucuk belakang .. tak tahan dek terlalu sakit (rasa macam pinggang dipatah-patahkan) I cari en suami , mintak tolong picitkan untuk legakan kesakitan .. kejap je pehtu sakit balik , tapi kalini makin kuat , sampai I dapat rasakan yang darah dah meleleh keluar .. ngadu dengan en suami , terus di suruhnya I masuk bagitahu kat nurse.. bertabah lah I masuk ke dalam , suami nak pimpimkan tapi tak dibenarkan masuk ..... sakitnyaaaaaaaaaaaaaaaa ....

I bagitau staff nurse tentang keadaan diri I tapi dorang suruh I sabar dulu , lambat lagi , baru je tadi doctor kata 5cm bukaan , takkan lah secepat 10 minit dah terus buka 10cm !...... haishh lahai staff ni , kuruih melidi je I tengok dia masa tu .. nak I kunyah-kunyah biar lumat ... sakit lah bukan nya I buat-buat ! 

Keluar cari en suami balik , suruh picit-picit kat belakang .. kesian en suami kena marah dengan I sebab nya tak tahan sakit .. huhuhu .. " wahai suami ku ayah kepada anak-anakku ampuni lah bini mu ini ya , tengah sakit masa itu , semua pun tak boleh nak fikir dengan waras " !

Kalini I tak peduli , pegi lagi bagitahu staff nurse tu yang I sakit sesangat dah ni... mau layan ka takmau layan ka I tak peduli , ingat apa .. I main-main ya , cepuk kang biaseee tu ... naseb kalini staff nurse tu perihatin , disuruhnya I baring dulu sementara tunggu doctor datang .. Masa tu darah jangan ditanya , sampai ke lantai menitik-nitik ..   

Lepas dah diperiksa , dengan selamba badak doctor pelatih tu bagitahu I ;

"Puan bukaan masih 5cm , belum tiba masa lagi , sabar ya"

Dorang mungkin ingat I mengada-ngada kot , manja tak boleh tahan sakit walahal I dah rasa macam baby dah nak keluar sesangat-sangat dah .. Mungkin kesian tengok keadaan I yang memang tak keruan tu , doctor tadi arahan I untuk baring saja .. Masa tu tuhan saja tau apa rasanya !

Selang 5 - 10min selepas itu , lagi sekali I panggil staff nurse ... katil tempat I baring dah penuh dengan darah , tu la degil tak mau dengar kan , bukaan yang tadi 5cm je tu tetiba dah buka 7cm ! mau tak beroket deme tolak I masuk labour room .. mujur sempat panggil en suami , kalau tak memang tak dan lah dia nak teman I huhuhu..

Sebaik masuk dalam labour room , tak sempat dipakaikan peralatan I dah mula meneran , mulanya doctor marah tapi I teran juga .. dah sakit teran je lah hihi... mungkin I diantara mak-mak yang bernaseb baik.. I guess , alhamdulillah walaupun berdepan dengan situasi yang agak kelam kabut haritu , tak sampai 1jam I di bilik tu , bertarung nyawa akhir nya lahir lah seorang puteri kecil dengan berat 2.88kg tepat-tepat jam 7.30mlm..... syukuran =)

Sepanjang masa dari awal sebelum kelahiran hingga lah ke proses untuk dimasukkan ke wad , en suami setia menemani I .. Much muchoo appreciated abang , terima kasih kerana sabar menanti isteri mu walaupun sepanjang juga lah abang tak makan apa-apa , tak lalu katanya huhuhu... 


06 May 2015 - Muhammad Adam Khalish Bin Md Hafizi , Fresh from oven mama miahahahaha.............

Motivasi Pagi │ Bicara Sang Hati

Assalammualaikum ^_^


Segarkan hari , hati dan minda pagi ini dengan banyakkan berbicara dengan yang maha esa ...

Bila hati berbicara .. tidak aku minta segalanya dipermudahkan .. yang aku harapkan berikanlah aku kekuatan agar aku kenal erti kesabaran , biar aku kuat dalam setiap ujian ... 

Amin ^_____^
 

Tuesday, September 29, 2015

Segmen Blogwalking Ceria Bersama Anizz Annisa

Assalammualaikum ^_^

Anizz Annisa

Semudah ABC je nak join segmen ni ;-)

Nama:
Yatie Fizzy

Jenis blog:
Personal lifestyle sebagai seorang isteri dan mama , ushawanita , tips/petua/motivasi , resipi air tangan , dan info semasa yang terkini.

Moga-moga jalinan uhkwah sesama kita akan berkekalan nah , muahhcikedd ;-)

Macamane nak join juga , klik je banner tu then follow instruction yang diberikan..

SEGMEN : JOM TAMBAH FOLLOWER

Assalammualaikum ^_^

jmbelog

Antara syarat-syaratnya adalah;

1. Kena follow blog jmbelog 
2. Nyatakan berapa jumlah follower korang yang terkini.

Senang kan , tunggu ape lagi .. moh ler kita support nah ;-)

#jumlah followers 81 ^__^

Monday, September 28, 2015

Mitos tentang keguguran rambut ! Dongengan ataupun realiti ?

Assalammualaikum ^_^


Selalu kan kita dengar mak-mak bagitahu , baby yang kerap main air liur akan mengakibatkan keguguran rambut pada si ibu ... betul ka ? 

Entah laa I bukan nya ahli sains yang boleh nak rungkaikan persoalan itu , tapi yang I tahu Makadam gemar nau main air liur , sampai kuyup baju , bergelen-gelen air yang disemburnya .... 

Rambut I tak sah ditanya , mau botak sudah nih nak ooiiii... 

Pehni mama kena pinjam rambut kak mah laa kalau cenggini gayanya , bab nak kaber botak chingggg wakakakakaka ;p

Kbai !

Friday, September 25, 2015

Jumaat yang sungguh indah !


Assalammualaikum ^_^


Hari baik  , bulan baik , semua pun baik-baik belaka.. cuma , satu je yang kurengg baik .. Mood kerja =(

Pasghah dah ni huhuhuhu.....

Bayang kan je laa bos tu lemang , agak lapar kang telan bos wakakakaka *___@

Wednesday, September 23, 2015

Selamat Hari Raya Haji

Assalammualaikum ^_^ 

Yeayy harini last keje.. esok cuti dah , sehari je pun , pehtu jumaat keje balik huhuhu....

Semperna dengan esok nak sambut raya haji kan , I nak ucapkan selamat menyambut hari raya haji / aidiladha buat semua kengkawan yang mengenali kami .. Mohon maaf lah ya jika ada sebarang ketelanjuran yang tak disengajakan.. jika ada termakan ka terminum ka , mintak halal ya.. I pun sama juga , tiada dendam yang I pendam dalam hati ni.. inshaallah , mudah-mudahan ya ^_________^ 

Pada yang balik ke kampung tu , hati-hati dijalan raya nah , jangan pandu lelaju sangat , ingat jika pandu laju maut menanti .... biar lambat asal semua selamat ok !

I biasa lah raya pun kat keyell jee , orang takdak kapung gini lah huhuuuu... (padahal malas je balik , sebab kat kapung ade makcik pakcik spupu spapat je .. ma I pun duk keyell u noooo hahahah) ..


Friday, September 18, 2015

Assalammualaikum , Morning semua !

 Assalammualaikum ^_^



Sudah menjadi rutin harian  .. sebelum memulakan sesuatu kerja ataupun melakukan apa-apa aktiviti harian , I akan mulakan dengan memotivasi kan diri dahulu... usually I akan buka page Dato' Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah ... ada pelbagai kata-kata motivasi yang mampu buatkan hari yang gundah gulana menjadi indah dan bersemangat ! 

;-)

Thursday, September 17, 2015

Motivasi dipagi hari

Assalammualaikum ^_^


Tetap jua lah mengukir senyuman dibibir walaupun hidup kita diselubungi jerebu yang merungsingkan jiwa ^_______^

Friday, September 11, 2015

HUJUNG MINGGU LEPAS DI STAR HYPE FIESTA BY BETTY RAHMAD DI THE STAND MALL

Assalammualaikum ^_^ 

Weekend lepas telah berlangsung event Star Hype Fiesta Vol5 by Betty Rahmad yang diadakan di The Strand Mall Kota Damansara..

Event yang sangat santai.. bukan didalam mall .. out door jeee

Ramai juga yang datang untuk meng-havoc-kan lagi suasana event tersebut..

Apa fungsi I disitu?? 

Actually I adalah one of the Vendor yang mempromosikan produk disitu... haaa nko berani pulak tuh kan mencabar diri bersaing niaga dengan retis-retis ni kan... takde salah nya pun.. as long as kita berniaga secara berjemaah dan sihat yer dak...

Rezeki masing-masing... alhamdulillah walaupun tak seberapa .. I is dah cukup bersyukur dengan pemberian Allah s.w.t ^_^

Antara barisan retis yang turut serta antaranya Betty Rahmad sendiri, Erra Fazira, Emma Maebong, Ammar Baharin, Mawar Rashid dan ramai lagi lah .. retis yang datang support untuk ramai juga ok...

Mummy Liya yang uruskan semua... I hanya tumpang letak my produk ke kat dia.. dah last minute dapat tau ... mujur Mummy Liya sudi nak share dengan I ... grab jelahhhh...

Walaupun sebelum ni I pernah mengalami kerugian dan ditipu orang.. tapi tu bukan halangan untuk I terus menyertai mana-mana event lagi... 

Billion of thanks Mummy Liya.... walaupun I sekadar menumpang tapak booth dia, layanan dan service yang diberikan tip top.. torhbaikk kak ! 

Terima kasih daun keladi ... next event jangan segan ajak lagi nahhh... hihihi..

Jom I belanja korang beberapa gambar yang sempat di ambil sepanjang event berlangsung .. check it out ^_@

Eh jap jap... Semua gambar-gambat ni credit to Mummy Liya ... I ambik kat facebook dia...

Maklum jelah ade baby susah sikit nak berselfie selpot .. 

Udah lerr numpang booth orang ... gambar pun pinjam jugak wakakakakakaka.... T______________T

Betty bersama dengan Abam Ensem .. Nazim Othman !
Kusyuk nau dia duk sign auktogarppp ...


Nampak dak si kakak manis yang tengah bancuh air tu... haa tulah Mummy Liya ^___^
Booth No. 39.... nampok dak kuih yang cecomel molek tersusun tu.. I is lah yang jual kikikiki...

Barisan anak-anak Mummy Liya... thanks ya sebab tolong jualkan barang I juga hihihi :)
Nak tau I meniaga ape???

Check this out bebeh muahhhciked ^_6
Apam polkadot... ritu I buat blueberry & strawberry filing.. (gambar sekadar hiasan) 

Nasi Kerabu Tumis Darat.... biasa dengar and tengok nasi kerabu color biru je kan.. hak ni lain rasa pun lain jugak .. nak try meh wassap.... 

Act ade lagi satu produk yang I jual ... creampuff filing cokelat and custard... maaf ya gambar I tak dan nak capture.. busy ngan anak kecik huhuhu...

Sekian... K bye

Tuesday, September 08, 2015

Giveaway Chocolate Vochelle by Dyan Zakhi

Assalammualaikum ^_^

GA Chocolate Vochelle by Dyan

I is memey ghost of chocolate.. if not masakan bisa I boleh jadi toke chocolate hihihi...

Hasil tangkap for today... boring ... sambil breakfast sambil jenjalan cuci mata dan hasil nya ...

I terjumpa lagi Giveaway .. this time gift yang ditawarkan adalah chocolate wehhh...

Omaigadddd!!!! I is join je kot2 la leh sangkut .. hak kecik pun jadik lah nakkk ooiii...

kahkahakahakh,....

bye!

*Notakaki:
GA ni owner bukak sampai 13 Sept 2015, kalo nak jugak moh ler cepat nahhh..follow jah apa yang dah diterangkan.. sekian bye! 

Monday, September 07, 2015

Takzirah Pagi │ Rezeki Allah Itu Luas

Assalammualaikum ^_^


Lain orang lain rezeki... lain kehidupan dan caranya..

Rezeki Allah itu sangat luas.. perlu dicari bukan nya datang bergolek-golek ke kaki

Biarlah pencarian itu disertai dengan niat, usaha dan kejujuran dihati... selebihnya berdoa dan bertawakal lah pada Allah s.w.t agar segala usaha kita diberkati dan dipermudahkan...

Alhamdulillah walaupun tak seberapa ... syukur mungkin rezeki anak-anak kan ..

Billion of thanks to Mummy Liya Wawi kerana sudi untuk berkongsi rezeki itu bersama-sama dengan I..

Terima kasih kerana berani untuk bekerjasama dengan Yatie Fizzy Homylicious 

Pehni jangan sesegan tau nak collaborate dengan I lagi tau tau ^___________________^

Kbai.....
 

Giveaway 1.0 by ENA

Assalammualaikum ^_^

Morning monday yang always blues hihihi...

As usual datang opis pepagai... on PC, check segala email, facebook, blog yang dah 2 hari I tak layan.. kesibukkan di event Star Hype Fiesta Vol5 by Betty Rahmad di  The Strands Encorp Mall... 2 hari berturut-turut.. perghhh weekend yang super peak... penat tapi besh ^__^  

Blogwalking pepagi ni besh jugak nah... hasilnya nampak, santapan pagi I belanje korang GIVEAWAY 1.0 BY ENA... 

GA 1.0 BY ENA

Klah bye ;-) wakakakakaka

Korang kalau nak join jugak boleh lagi esok last tau tau tau... 
 

Friday, September 04, 2015

CARA HARMONIKAN & MEKARKAN CINTA ANTARA SUAMI ISTERI

Assalammualaikum ^_^ 

Hollaaa everyone...

Wah tajuk entri .. gampakkk ahahahaa..





Menjalinkan hubungan dengan seseorang amat mudah… love at first sight katanya …tapi untuk mengekalkan keharmonian hubungan tak semudah yang disangka.... banyak perlu dikorbankan.. banyak perlu dilalui diharungi bersama… jika tiada kepahitan mana rasa nya kemanisan itu..

Awal perkahwinan adalah yang sangat tough bagi pasangan suami isteri.. ini lah masa untuk kita saling mengenali hati budi dan perangai masing-masing.. Dulu masa hangat bercinta semua pun indah-indah belaka.. sekarang bila dah sah jadi suami isteri.. terus turn 360’c …itu tak betul ini tak kena… akhirnya bergaduh ermm…

Tigabelas tahun kami menyulam cinta dihati .. sepuluh tahun melayari bahtera perkahwinan .. jatuh bangun turun naik terduduk terlentang … tetap jua tabah kami harunginya bersama-sama…. Alhamdulillah syukur pada ILLAHI =)

Setiap pasangan ada cara yang tersendiri untuk kekalkan kebahagian.. eratkan cinta kasih sayang sesama suami isteri… kami juga ! Lain orang lain cara ... but this is our way =)

Semoga dengan perkongsian ini bisa menjadi teladan dan contoh yang baik untuk semua.. mohon juga doakan agar kebahagian, cinta kasih sayang kami suami isteri .. anak beranak kekal till jannah hendaknya.. inshaallah amin ya rabbil alamin =)

Ini cara kami .. cara orang kami tatau ^_^ 


KESETIAAN 
Biar pasangan kita tak lawa, tak hensem, tak macho, tak hot.. asalkan pasangan kita itu jenis yang setia.. pernah dengar tak orang kata yang "lebih baik cari laki/bini yang hodoh dari cari yang hensem/hot sudahnya dikebas/curang dibelakang kita." kesetian adalah kunci pada kebahagian yang hakiki.. jika tiada kesetiaan maka pincang lah hubungan itu.. musnah lah cinta yang dibina..
 
PENGHORMATAN 
Suami mahu dihormati dan isteri mahu disayangi... penghormatan dari seorang isteri adalah sangat-sangat dituntut dalam hidup.. memang zaman dah maju.. walaupun isteri mampu setaraf dengan kedudukan suami.. gaji lebih besar.. harta lagi menimbun dari suami tetapi suami tetap suami.. seorang ketua nahkoda yang mengemudi kapal melalui laluan ke destinasi yang dituju... jannah inshaallah .. amin :-)
 
USIK MENGUSIK / BERGURAU SENDA
Hidup ni kalo semua benda pun nak serious je pun tak besh jugak ye dak?? Sesekali tu buat lah lawak... alaaa dulu masa hangat bercinta bukan main pandai buat lawak kan.. ni dah jadi laki binik takkan tak pandai kot... gurau senda, usik mengusik antara suami isteri boleh mengeratkan lagi hubungan tau.. tak caya balik ni cer try kat laki hang pa.. jadi dak .. kakakaka..
 
MANDI BERSAMA
Tips ni seriously sangat-sangat berkesan... dulu masa I attend kursus kawen (masjid biru shah alam) ada lah sorang ustaz ni.. namanya lupa dah tapi memang besh gilo ah.. dia banyak bagi tips-tips.. antaranya mandi bersama ! Haaa jangan lah pulak pikir bukan-bukan nah... kita ambil yang positif je yang negatif tu campak tepi... agak-agak lah kak bang oooiii jangan lah mandi depan anak-anak pulak.. kang tak pepasal kang seantero doniya tau .... kahakahakahhh.. pssstttt yang belum kawen tu tok soh gatai nak try nah... babap kang -_- !
 
BERKONGSI
Berkongsilah apa jua suka duka sedih tawa dengan suami/isteri adalah yang sebaik-baiknya... Dari dulu sampai lah loni... tiada rahsia antara I dengan en husband.. mana I pegi, ape aktiviti I semua dia tau... dia pun macam tuh juga... segala masalah or apa saja lah benda I mesti akan cerita... Dia lah suami, sahabat, pendengar setia, musuh .. madu racun semua lah ... he the besh thing happen in my life...

 
Ok, sekian sudah.... Ikut kan ada banyak lagi tips yang nak kasi tapi... buat masa ini cukup lah dulu yang ni nah... inshaallah di next entri I kasi up lagi ok... 
 
Muahhciked !!

JUMAAT YANG BARAKAH BUAT SEMUA

Assalammualaikum ^_^



Kerana mulut badan binasa

Kata puitis zaman dahulu kala

Jikalau ada yang terguris yang terkata

Ribuan ampun kupohon, kita bermaaf-maafan ya

Semoga jumaat ini yang barakah buat semua

Muahhhhciked ^___^

Wednesday, September 02, 2015

Mama Yang Bekerjaya Boleh Fully Breastfeed Si Anak

Assalammualaikum ^_^ 

Ada yang bertanya macamane I boleh breastfeeding Makadam secara exklusif sedang kan I bekerja sepenuh masa??

Caranya begini;

1. Pagi sebelum ke tempat kerja, along the way nak hantar dia pegi rumah nenek.. I akan susukan dia hingga kenyang... kadang tu sampai lena diulit mimpi.. syokk nau tido nya  tapi .... elok sampai umah nenek luas kemain bijik mata... cam tettau yang mama akan tinggalkan dia ngeeeee...

2. Di tempat kerja during lunch hour about 1/2 jam masa untuk pump milk... lagi 1/2 jam waktu makan.. usually I akan makan dulu sebelum pump milk... if not nanti susu kelihatan a bit cair cam air paip jeee.....

3. Malam lebih kurang 8 - 9 pm macam tu I akan pump lagi sekali....

So conclusion is seharian paling minimum I dapat 2 pack/botol dalam 8-9oz tiap satu nya camtu la... So per day 20oz susu yang I berjaya perah ! aumm...happy nyaaaa...... =)

Semua ibu mahu kan yang terbaik untuk anaknya... this is my experience my baby breastfeeding journey.. selagi mampu I akan berikan.. apa jua petua dan cara samaada untuk tambah atau pekatkan breastfeed I akan amalkan... 

I berharap untuk teruskan penyusuan ini hingga Makadam cecah umur 2 tahun... sama macam kakak dengan abangnya sebelum ni... cuma bezanya kalini I ingin kan Makadam just breastfeed only without mix with formula... doa-doakan misi dan harapan I berjaya ok.. amin ^_@

Di entri lepas ada beberapa petua dan amalan yang I kongsikan ... nak tau ape petuanya boleh rujuk PETUA BANYAKKAN SUSU BADAN....     

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...