Monday, February 17, 2014

Membantu Lebih Menjayakan!!

Assalammualaikum. hai. Salam isnin ;-)

So how ur day? hebat. bagus. syukur alhamdulillah. hari yg indah cuaca yang baek takmo ler lemau-lemau, kasi semangat sikit, baru keje boleh focus and berjalan dengan lancar. okay, cun. First of all, thanks to Allah kerana pada hari yang begitu indah ni, aku masih lagi bernafas dibumi ciptaan-Nya. Alhamdulillah syukur kehadrat-Nya, sesungguhnya Allah Yang Maha Esa lagi Maha Berkuasa.

Secondly, today I going to share something yang sangat ohsem and very beautiful value. Seriously it a very-very interesting not even for me but oso for u guys. orite, ready to hear that? Sure? Rite, semangat, hebat! this info yang aku nak share kan ni mmg aku sangat-sangat berbaloi-baloi, boleh dimanfaati kepada semua org. korg pon mesti dah tak sabar kan nak tau. betoi ni nak tahu? sedia? pastikan before that letakkan diri korg dalam keadaan yg tenang, rilek and semangat. readyyyy guys? May I? Ok.

 'Nak ajar anak biar ikut peredaran masa'. Ok apa yg korg paham tentang maksud ayat ni? cer korg yg mana yg dah kawen, yg ada anak, apa pengertian korg pasal istilah ataupon ucapan ini? apa makna bila nak ajar anak, kenapa kena ikut peredaran zaman? Simple jew, kita sekarang ni berada dalam dunia yg makin canggih makin advance kata org tu. kenapa aku cakap macam tu? ok, cer korg tengok sekeliling korg, takyah sesusah ler, cer korg tengok anak korg sendiri. Ni reality ya, tak caya korg boleh try sendiri. Kiri kanan korg ada buku and gadget (phone, tab , iPod, iPad and all those thing yg bersangkut paut dengan kecanggihan teknologi), orite, ni nak test ni, ready! Ok pergi kat anak korg, tak kira kecik kew besar kew, hulur kan dua-dua tangan korg yg ada gadget and buku tadi. Antara kedua-dua tu yg mana anak-anak pilih? Nampak? Anak-anak zaman sekarang ni takkan pilih buku dah. Bukan kata buku tak bagus, buku mmg bagus. Kita pon as a parents jangan lah plak mentang lah anak tak pandang buku terus buang buku tu. We must understand one thing. Zaman dah berubah! And we must accept it, whether u like it or not, zaman tetap berubah and anak-anak pon, mereka harus ikut peredaran zaman. Macam tadi kan, antara buku and gadget, mana yg anak-anak pilih. Gadget kan! kenapa anak-anak pilih gadget dari buku? sebab sekarang ni dah jadi macam trend. Takyah nak cakap anak org, anak aku sendiri pon, kehulur kehilir tab kat tangan. Even internet pon pandai bukak. Terror x? kan. bukan nak bangga or nak berlagak but you must understand yg anak-anak zaman ni bijak-bijak belaka dah. Mana tak nya dalam perot lagi mak ayah dah ajar, and kenal kan dorg dgn kecanggihan teknologi. Mana tak pandai budak tu kan. Kadang tu dorg yg lebih mahir guna gadget dari mak ayah taw. True or not? True rite! True. Anak aku yg umur baru jew 5taun, dah pandai bukak play store, “wifi” tu haaa taw plak dia mana nak on off nya. Zaman kita dulu ada kew benda cam tu? internet pon kalo ada pon hanya untuk org-org senang jew, yg susah mana mampu nak pakai. Tapi sekarang ni, internet, gadget dah tak kira senang ke susah, smua org  dah mampu nak pakai dah.

Apa guna ada teknologi yg canggih kalo tak manfaat pada anak. anak-anak ni dorg punyai naluri nak explore something new. Mungkin ada parent yg kat luar sana yg cakap, gadget, internet ni boleh rosakkan minda anak-anak. tak elok untuk future anak lah. SALAH sebenarnya parent yg ada pemikiran cam tu. Ok, contoh ya, kat rumah korg larang dia dari gunakan gadget or whatsoever lah, tapi penah tak korg pikir, kat sekolah dalam kelas ada berapa org pelajar? Kata lah 40 org, tolak anak korg. Berapa tinggal? 39 org kan! 39 org pelajar ni smua nya ada gadget dan all those thing. Agak-agak apa jadi kat anak korg? Terpencil tak dari org? rasa rendah diri tak? RASA. Kita tak boleh halang dorg. mmg la jiwa minda dorg akan rosak kalo kita tak pantau dan didik dia dari awal. Didik and pantau bkn lah maksudnya setiap masa saat korg kena berkepit dgn dia. Dia gi jamban pon korg ikot kan. tak ada lar cam tu. maksud aku, ajar dia gunakan kemudahan gadget and teknologi yg ada ni dgn something yg hebat. Contoh belajar. Kenapa belajar? Ok, kat luar sana berapa ramai parent yg anta anak-anak gi sekolah sebab nak anak jadi pandai? Ramai kan! smua parent pon cam tu, mana ada parent yg nak anak dia jadi bangang, tak ada. smua pon nak the for their kids, rite? Betol. Tapi penah tak korg pikir dapat kew anak-anak korg tangkap apa yg cikgu kat depan mengajar? Nak tanya malu ni, kang member kelas gelak kang, last-last apa yg dorg buat? diam jew kan. Cikgu tanya paham tak? Smua jawab paham cikgu, biar lah sebenarnya tak paham pon kan! sebab apa? Sebab malu nak bertanya. Rasa-rasa kalo perkara ni berterusan camne dgn prestasi dorg? Lulus exam tak? And one more thing ya parent smua, jgn jadikan anak-anak belajar just for exam or us but make sure they learn for the rest of their life! Ilmu takkan penah cukup even walo sampai kita mati sekali pon. Ilmu yg kita ada takkan penah cukup seumur hidup. Sebab tu org kata selagi belom tutup mata carilah gali lah ilmu tu kerana ilmu tu sentiasa bercambah bercambah dan bercambah. In Shaa Allah. Ok rasa nya sharing aku pon dah panjang lebar kan. cukup lah saja for today, sedikit sharing yg boleh aku share kan dgn korg ex-specially parent out there. Owhh, before I end, lupa nak inform all of parent out there yg syg and penting kan education anak bleh PM sy I'allah sy akan share kan dgn u guys smua, cara dan tips-tips or maybe something u haven't heard before, I guess, in shaa allah so far alhamdulillah method or ramuan ilmu yg dipraktikkan and digunapakai mmg the best and wonderful. Hebat! In shaa allah. Pada parenting yg mencari jalan penyelesaian untuk  masalah anak-anak please do PM or contact me. Ok tu sharing aku next time ada masa ada peluang aku share lagi ok. Thank and god bless! In Shaa Allah (Y)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...