Friday, May 17, 2013

Pavlova



Assalammualaikum dan selamat petang buat semua warga kota…sejak 2 menjak ni kan macam best la plak kan berblog-blog ni kan. ntah la tak tahu nak cakap macam mane tapi yang yf rase sekarang macam tenang je. Tak kesah la orang nak kate ape pun. Nak kate kejar glamour ke, perasan ke ape ke, yf tak kesah pun janji yf tak penah kacau orang. Lantak depa la kan..yf ni senang je ko nak mengumpat ke buat ketupat ke lantak korangla janji jangan sibuk jage tepi kain orang. Tapi dah name pun mulut orang kan kalo mulut tempayan lain boleh gak ditutup-tutup kan..erm okeyla tak mau lagi citer pasal depa tak best. Actually N3 petang ni yf nak share resipi. first time nak share ni sesebelum tak penah pun. Tetiba la pulak rase nerbes kan hahaha…



Resipi hari ni Cake Pavlova..sape penah makan cake ni cer angkat tangan hikhikhik (ade ke yang ngankatnya hurm???).. actually nak buat cake ni bukanla susah mane pun senang je. Bahan asasnya pun memang senang sangat nak cari. Tak payah la nak gi beli jauh, yf percaye kedai runcit kat rumah korang pun ade jual bahan-bahan nak buat cake ni…tak caye?? Meh sini yf share kan resipinye…

 
Bahan A

4biji putih telur (bila dah kate putih makne putih je kuning skit pun tak nak)
¾ cup gula castor
1tsb tepung jagung
1 tsp jus lemon (boleh gantikan lemon ni dengan cuka)  
½ tsp parut kulit lemon (tak letak pun takpe)
1tsp esen vanilla
Baking paper – ikut size cake


Hiasan 

Non-Dairy whipping cream (yf guna brand value – kotak biru)
Strawberry
Mangga
Kiwi 



Warning!!!!

Sebelum gunakan mixer pastikan ianya bersih dari sebarang karat, habuk atau air. Tak boleh ade skit pun kalo tak nanti bukan jadi meringue tapi jadi mereng. Tak pasal-pasal lak ade yang nangis guling2 kang hihihi
C


Cara membuatnya

Panaskan oven pada suhu 180’c selama 15minit sebelum guna.

Pukul putih telur dalam bekas sampai berbiuh dengan menggunakan high speed.

Masukkan gula sikit demi sikit dan pukul lagi. Ulang sampai gula habis. Kekalkan guna high speed hingga adunan tadi bertukar jadi meringue. Nak tahu jadi ke tak meringue tu, ambik bekas tu telengkupkan. Kalo adunan tadi tak jatuh makne jadi la tu.

Bila dah jadi meringue, masukkan jus, kuli lemon dan esen vanilla tadi. Putar ikut arah jam tapi jangan overbeat.  

Tuangkan meringue tadi atas Loyang yang dialas dengan baking paper.

Bakar selama 1 jam atau hingga masak pada suhu dikekalkan. Bila dah masak biarkan ia sejuk dalam oven. Jangan gatal tangan nak keluarkan pulak. Tampar tangan tu nanti baru tau..biase die tu hihihi…

Pukul whipping cream tu sampai gebu. Kalo nak tahu gebu tu macam mane guna cara same macam test meringue tadi. Ambik telengkupkan kalo jatuh make failed la hihihi..

Sebelum sapuan whipping cream tu atas kek tadi kena pastikan betul-betul kek tu dah sejuk. Sebab kalo tak cream tu akan cair.

hiasla mengikut daya kreativiti masing-masing.. 

Oleh sebab kek ni manis so untuk hiasan yf gunakan buah yang masam. bagi yf kalo dah kek manis buah pun manis takut nanti kencing manis la pulak kan. contrakan masam dan manis barula ade aomm..hihihi...
 



Selamat mencuba. Sekian wassalam..

** Sharing is Caring **











  

4 comments:

Nory Zoulkefle said...

Betul tu kak, mulut org kita takleh tutup, biasanya org yang sibuk jaga tepi kain kite ni, org tu jeles ngan kita...hihhi..

akakkk, sedappnya pavlova...kalau tempah berapa hengget ni?

Yatie Fizzy said...

biase la mulut orang ni kan memang gituw kan...susah nak tutup2 ni. biar la depa dengan mulut depa asalakan kita tahu jage diri kan hihihi

ala biase2 jew...8' tu dlm RM45 satu layer :-)

kent chan said...

Sedappnyaaaaaaaaaaaaa :D :D :D perut tngah lapa niiii~huhuu

Yatie Fizzy said...

yum yum....yeke ala ciannye meh meh yf tolong suapkan hikhikhik..^__^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...