Friday, May 17, 2013

12 May 2013: Kisah Adik


N3 kali ni nak share nasib yang menimpa budak kecik ni. Name budak ni Muhammad Fakhrusy Syakirin, timangan manje Fahrin tapi panggil adik.. bukan si fahrin ahmad tu tau. Si adik ni anak bongsu yf umur dia 4tahun (bln 8 ni). dah name pun budak lelaki kan rase harap maklum je la macam mane hyperaktifnya dia. Disebabkan perangai dia yang terlalu hyperaktif tu ahad lepas ade 1 incident terjadi kat dia. 


Cenggini citernya hari tu hubby yf mintak tolong buatkan puding truffle...(sebelum ni yf penah buatkan tuk die). Bila laki dah mintak bini kenela buatkan ye tak?? disebabkan puding truffle ni kene letak kek dan kek pulak takde so terpakse buat kek dulu kan. Asalnya semuanya lancar je. Kek yang yf buat pun dah siap. Boleh katekan 30% dari planning yf Berjaya. Tapi sape sangka kan..Yf ingat lagi mase tu jam kat dinding rumah tepat pukul 7.30 petang. dah malam pun kan..Anak2 yf pun balik rumah lepas main2 dengan sepupu2 diorg. Masing2 dah balik rumah mandi..dah lepas mandi perut tentu lapar kan…kate si kakak “ma kakak lapar la..ma buat ape tu??..kek ni kakak boleh makan tak?? Kakak lapar sangat ni..”.. bile dengar je si kakak kate lapar yf terus ambik kan kek keluarkan dari acuan. Baru je letak atas pinggan tak sempat pun lagi nak potong diorang dah makan. Biarlah budak2 biasela kan..lagi2 kalo nampak kek cokelat depan mate memang suka kan..lepas je dah bagi diorang makan yf terus ke dapur balik sebab nak masakkan custard. Baru je nak nyalakan api gas tetiba yf terdengar si adik gi mengadu kat hubby yf die sakit. Yang hubby yf ni pulak ingatkan si adik main2 siap boleh gelak lagi. Si adik ni memang manje skit, kalo hubby yf tak layan ke gelak ke marah ke dia mesti datang mengadu dengan yf pulak. Mase die cakap sakit yf pun ingatkan die main2 tapi bila dan nampak muka dia seyes macam sakit yf pun mintak die tunjukkan jari yang die cakap sakit tu. “Ya Allah Ya Tuhanku nape adik main bende ni..sini mama bukakan sini” kate yf yang pade mulanye pun tergelak gak tadi. Yf dengan hubby yang tadi tergelak2 tetibe je jadi panik bila si adik menangis mula nangis. Suasana happy2 tadi terus bertukar jadi kelam kabut. Semuanya dah tak tentu arah, buat ape pun dah tak menjadi dek kerana kenakalan budak sorang ni. Keadaan mase tu memang Tuhan je yang tahu..Tak tahan rase nak tengok si adik asyik menangis dan menjerit bila yf atau hubby cuba nak cabutkan bekas. Dapat yf rasekan sakitnya jari si adik mase tu…

 
Nak buka dah memang tak boleh jari pulak makin bengkak, kami terus bawa si adik gi hospital serdang. Walupun mase dalam kereta si adik dah tak nangis (yf pulak yang rase nak nangis huhu). agaknya si adik die penat dan ngantuk kot. Mau taknya penat seharian main kat luar suruh masuk pun tak nak. Sepanjang jalan si adik tido je.. sampai je hospital hubby yf terus turun kami kat depan pintu kecemasan. Dengan keadaan si adik yang tengah tido yf keluar dan terus ke kaunter pendaftaran.. huh!!!! Mase ni memang yf rase nak bakar je “manusia” yang jaga kaunter mase tu. mentang2 la si adik tak menangis senyap mase tu, boleh die suruh tunggu. Si adik tak nangis bukan bermakne die tak sakit la. Bodoh punya manusia. Bonggok. Kate je unit kecemasan tapi hampeh..ape pun tak boleh..lepas je “manusia bonggok” tu suruh yf tunggu kebetulan hubby yf masuk. Yf citerkan kat hubby kena tunggu sampai diorg panggil. Hubby yf geram terus je gi serbu bilik checkup (lepas die nampak ade 1 pakcik keluar).. hubby yf mintak tolong nurse yang ade kat situ tolong dulukan si adik ni sebab jarinya dah makin bengkak dan dah start ade berdarah. Nurse yang ade pun tak cakap banyak terus dibawanya si adik dengan hubby yf ke bilik kecemasan.

  
 Selame yf dengan si kakak kat luar..hanya doa yang mampu yf pohon pada yang Esa agar dijauhi segala rase sakit untuk si adik. Air mate ni tak yah nak kate la kan..kalo la mase tu takde manusia kat hospital tu memang dah laju mengalir. Mungkin sifat seorang mama kan bila anak yang dikandung sakit atau ditimpe musibah, hatinya memang tak tenang dan jiwanya tak tenteram kan. macam tu jugakla yf rase saat tu. dah usaha nak tahan air mate ni keluar tapi ape kan daye yf ni hanya manusia biase yang punyai 1001 kelemahan. walupun cuba ditahan tapi air mate ni tetap jugak nak keluar. Tapi takde la sampai banjir hospital tu kan..kate si hubby yf mase kat dalam tu macam2 cara diorang buat nak keluarkan bekas tu semuanya tak boleh sebab keadaan jari si adik yang dah bengkak. Mase diorang godek2 jari si adik ni asyik menjerit kesakitan. Last chance nak pisahkan jari dengan bekas tu, kena potong. Tapi bukan potong jari tau, potong bekas tu gune gergaji. Tapi sebelum diorang gergaji bekas tu, si adik dibiuskan dengan ubat pelali. Alhamdulillah akhirnya bekas tu berpisah jugak dengan si adik walupun jari si adik kena 3 jahitan..Selesai je proses menjahit jari si adik dan air garam habis doctor dah boleh bagi si adik balik. Alhamdulilah syukur berterima kasih yang tak terhingga yf pada yang Esa. 


Sekarang ni selang 2 atau 3 hari yf kena bawa die gi klinik untuk cuci luka. In Shaa Allah kalo takde ape2 22 May 2013 rabu depan dah boleh bukak jahitan tu. harap2 lepas ni si adik dah tak buat perangai camni lagi huhu...aduhai adik janganlah buat mama, ayah dan kakak tak tentu arah macam ni. kesian kakak dah la esok kakak ade exam kat sekolah. Harap2 kakak boleh jawab exam dengan tenang ya sebab adik dah pun elok…mama sentiasa doakan kakak..
 

Sekian Wassalam....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...