Thursday, June 27, 2013

KISAH: SUAMIKU SURIRUMAH

 
 
 
Sedar tak sedar dah hampir setahun hubby aku tak bekerja yakni kini menjadi surirumah sepenuh masa. Biasanya yang jadi surirumah ney bini yer dak? tapi dalam bab aku ney lain!! aku tak kisah pun kalo ada yang mengata ataupun nak buat andaian sendiri, bagi aku benda tu tak menjadi kudis pun kat aku..Biasalah mulut manusia kan mana boleh nak tutup, kalo mulut tempayan tu boleh lah jugak ditutup2 kan..kalo tempayan tu pun degil tak nak tutup2 gak campak jew dalam stor...boleh gituw hihi..Honestly, hubby aku bukannya jenis yang malas kerja..his very hardworking person and kalo diberikan pilihan pun dia taknak susah kan aku yakni bini dia lah kan tapi apa nak buat takdir dah tentukan nasib kami begini. Mungkin jugak TUHAN tu nak menguji sejauh mana kami mampu bertahan dengan ujian darinya..sejauh mana kami mampu harungi susah senang bersama..kalo dulu masa cintan cintun kemain lagi kan..i lap u, u lap me..i jump u jump kan? Hah dah jadi gini sanggup ke tak?.. cinta ke tak? u lap me i lep u ke? u jump i tengok jew ke? Ha kan ...


gambar tahun lepas, time ney hubby aku kuwus lagi ihikk^^


Seriously his very responsibly husband and great father, bukan nak reka cerita but that is really him. Sebelum hubby aku bertukar career jadi surirumah ney, dia penah kerja dengan ayah dia. Actually ayah mertua aku ney aku ada bisness sendiri, dia bukak workshop bas RAPID KL tapi atas sebab2 tertentu pihak Syarikat Prasarana Negara Berhad (SPNB) telah meng"HOLD"kan semua project2 subcontractor yang ada tender dengan mereka. Ntah lah aku pun tak tahu punca sebenarnya kenapa tapi yang aku pelik tu kan kenapa company bumiputra macam kami ney diketepikan? tahu kenapa aku cakap camtu? sebab company non-bumiputra semua dah dapat balik project masing tapi kenapa tidak kami? nampak tak permainan dia? bukan nak double standard ke ataupun nak buruk sangka tapi? ntah bila difikirkan balik sakit pulak hati ney kan, padahal bukannya setahun dua bekerjasama dengan mereka!! rasanya cam dah hilang harapan lagi nak menunggu ~~~ hurmm........ 



takkira lah apa pun ayang tetap lap u abang..hihi

  
Bagai melukut ditepi gantang, kera dihujan disusukan anak dirumah mati kelaparan!! macam tu lah gamaknya kalo dapat aku gambarkan...harapan hanya tinggal harapan...hanya jauhari yang mengenal manikam ..eh eh tetiba lak kan..opsssttt terlebih sudah haha..Meskipun hubby aku tak keje tapi tak bermakna dia hanya duduk rumah goyang kaki saja, tunggu masa makan hasil gaji bini jew...no no no!!..selain jaga anak kat rumah hubby aku pun menolong aku buat bisness cokelat..alhamdulillah rezeki hak masing2 kan, tak semestinya hanya dengan makan gaji saja kita boleh menyara keluarga and berhenti berfikiran negatif terhadap para suami yang menjadi surirumah ney, kekadang kita ney manusia hanya nampak pada luaran jew tapi pada hakikatnya kita tak tahu dan tak nampak pun the real story...bak kata owang putih tu kan don't judge a book by its cover!! 



********* Salam Sayang *********

Yatie Fizzy

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

 





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...