Monday, April 29, 2013

Kisah Kami dan Sabah ^__^

Pada pertengahan tahun 2011 bulan 7 (klo x salah YF la kan..maklumlah faktor usia ni tambah lak pas branak urat dawai smua byk putus haha) YF bersama dengan rakan2 opismate yang mane boleh jugak la kan dikatogorikan sebagai "Campany Trip" telah bertolak ke sabah negeri dibawah bayu ni. Actually ni baru first time YF akan menjejakkan kaki dinegeri dibawah bayu sebelum ni tak pernah pon. Punya la sayu hati nak tinggalkan hubby dan anak2 kat umah kan, dok terfikir kan klo la YF takde diorg nak makan ape...camne lak si kecik tu nak tido dahla full bf lak tu, adoii tensen nyer rase mase tu...(tp dlm dok tensen2 pon kuar gak shopping luggage la baju la cam2 la hihi)...nak je YF ckp ngan bos cancel tak nak gi kan tp opismate YF smua dok pujuk suruh YF gi kan..mane tak nyer lepas je balik dr bercuti nanti YF dgn secara rasmi nyer akan berenti keje..

So lepas fikir punye fikir akhirnyeYF akur dan kalah dengan pujuk rayu. Kate putus telah diberi maka bermulala keje2 memacking barang ape yang patut nak dibawa tu kan spai hubby siap sindir lg tau..sedih sgt tau, giler tak sedih nak pisah ngan hubby kot huhu..

tak tahu nape la malam itu cepat sgt mase berlalu tau2 dah pagi dah..sayu giler hati bila kat airport hubby cam nak nangis je bila terpaksa berpisah dgn binik kan (seyes tomei sgt muka hubby mase tu hehe)...sebelom masuk siap salam cium tangan hubby siap mintak hubby doakan semuga selamat pegi dan balik huhu..

Tepat je pkl 10.00am airbus yang akan membawa kami ke Kota Kinabalu, sabah tiba. Lepas dah check in kami pon berjalan menuju ke kapal terbang. penerbangan kami mengambil mase lebih kurang dlm 2 1/2 dari kuala lumpur - Kota Kinabalu...

Maka disini bermulalah siri penjelajahan kami di Sabah...tak mau fikir yg sedih, objektif kami hanyalah nak luangkan mase bersama2 dan fun...maka tersebutlah kisah alkisah .... kami di kota kinabalu sabah :-P

Destinasi pertama kami adalah kundasang. percutian kami diiringi oleh agen perlancongan yg siap sedia berkhidmat utk kami sepanjang berada disini. Dari airport kami dibawa menaiki bas pelancong terus ke kundasang, perjalanan dari airport ke kundasang lbh kurang 1jam lebih. setiba nyer disana YF ternampak sesuatu yg selama ni mungkin kita nampak dlm tb je...gunung kinabalu woww awesome mmg cantik pemandangan gunung kinabalu tu, sangat cantik ...demi menghargai kecantikkan permandangan tersebut ape lg bergambar la kami dgn berlatar belakangkan gunung kinabalu..cantik kan ^__^

dak pompuan yg pakai bju belang2 tu name nyer kak ina, dia mmg baik sgt org nyer...cantik tak ???

Eiii tak senonoh kan diorg ni, mane dgn nak makan mane nak pose lagi..tgok budak baju purple kt blkang tu, senyum je..kan sopan tu haha (menyampah)...besar nyer muluthati2 kang koyak lak hihihi..syok sgt la gamaknya diorg tu makan nenas kan spai bebijik2 dilantak nyer spai nak kene tinggal pon tak tahu...seb bek klo la kene tinggal jadi sabah bah aku..hahaha..boleh bah klau kow..hihihi 

ni lah tempat penginapan kami...Zen Garden Resort...sebelum ape2 Pose jap hihi.
muka masing2 happy, excited nak gi jejalan kan..siap pakai pon cantik2 gitu.. cantik ke hahaha
hari ke2 kami dibawa melawat tempat yang selalu dikunjungi oleh pelancong2 luar...antara tempat yg melotop tu salah satu nyer sini la, Jambatan Gantung Sabah and Kolam air panas..mentang2 la kitorg ni jakun tak penah spai sabah (YF la tu kan), ade ke patut ditipu nyer dek agen tu..dikate nyer tmpt ni best, butterfly farm..yg kami jakun sgt nak tgk butterfly masuk punyer masuk last2 kene tipu..ambik ko, bknnyer tmpat butterfly farm tp pintu masuk ke Jambatan Gantung (ala canopy walk tu)..nak patah balik dah jauh lak, nak tak nak kene la teruskan jugak....demi memujuk kami yang ngah gunung brapi si agen tu ckp skit je skit je dah nak spai dah..kami punyer semangat la skit tp tak spai2 boleh...kene kencing lg kami ni...nak tahu tak punyalah byk ribuan anak tangga yang nak kene tempoh dan lalui sebelum spai ke puncak titian, setelah penat mengharungi penat lelah akhir nya spai gak, igatkan penyeksaan dah berakhir tp rupa nyer baru bermula...jeng jeng jeng.....

Penghujung puncak dah spai..jalan kuar nyer mane..camne nak turun ni, ade cabel ke nak bawa kami turun ni..mcm2 persoalan yg bermain difikiran kami..dalam hati terdetik lagi jangan jangan si agen brengset itu dok tipu kami lagi..yeah mmg jangkaan ku betul, hantu punya agen nape la dari die tak bagitahu...rase nyer camne kami nak turun ke bawah sane. ketinggian kami bersada skang ni tinggi nyer ribuan kaki....(dalam hati mak tolong hubby tolong nak turun ni camne wawawa)...klo dilihat dari gambar ni mesti korang ingat la camne pon takot, ala bukan nyer tinggi sgt, ape la camtu pon nak takot ataupon ape je andainyer kan...ha cuba korang tengok gambar yang kat bawah ni. cuba bayangkan dari ketinggian ribuan kaki dari tanah kat bawah itu, satu2 nyer jalan yg boleh bawa korang kuar ni saje...jambatan yg dibuat dari jaring yang diikat pada batang pokok dan diletakkan papan diatas sebagai lalu. (supaya senang kan korang nak jalan nanti takde kaki korang lekat kt jaring tu plak kan)... 


max org yg boleh berada atas laluan ni adalah 5 org saja dlm satu2 mase...nak harungi jalan ni bukan semudah yg disangka, bayangkan mase korang tengah berjalan tu jambatan ni akan bergerak2 dan korang akan rase seolah2 macam nak jatuh kebawah..ketinggian jaring atas diparas dada saje.. rase nyer korang pon dah boleh bayangkan keadaan bila mana jambatan tu asik bergerak je kan bila kita jalan atas nyer...seram tak...

Hahaha ni la muka2 kami yg baru je lpas turun dari jambatan itu. Penat pon tak hilang lagi tau..tgk muka masing2 happy dlm letih kiki ... yg paling kesian kakak baju kalbu kat blakang tu, canopy walk pakai high heels boleh ?? korang mampu ... hahaha
Episod semalam dah berakhir, hari ni akan muncul lak episod baru..sedar tak sedar dah masuk hari ke3 kami disini, maka hari ni pagi2 lagi kami diarahkan utk kemaskan beg pakaian smua sb kami akan check out dan akan ke town plak...sespai je kami dihotel lpas check in, si travel agen tu bg mase lbh kurang 1 jam sblm kami kene berkumpul balik. Destinasi kali ni adalah Mamutik Island...Ni gambar mase kami kat jeti la ni..dok ngah menunggu speed boat ntah mane ntah dah berjanggut tunggu pon lom spai lagi...nak hilangkan rase marah tu yg pose dok pose pose dolu ..hihihi 
akhirnya yg ditunggu spai jugak...alhamdulillah walopon lambat tp spai gakkan. rupa2 nyer boat ni lambat bukan gi mane pon tp keadaan hujan lebat yang tak mengizinkannya datang..mmg kami akui keadaan pd pg itu hujan turun agak lebat..selepas beberapa ketika menunggu akhir nye kami bertolak ke destinasi yang dituju...perjalanan kami dari jeti ke Mamutik Island ambik mase lebh kurang 20minit dgn menaiki speed boat. giler laju boat ni spai lawyer ak yg dok kt depan tu pon leh terbang jatuh spai bawah...(gambar nyer xdpt lak tunjuk lak, sian tau)...baru pas hujan kan mase ni laut pon tengah bergelora..mau tak terbangan org tua tu..kakaka


Main punyer main mandi punyer mandi sedar je dah petang, rase cam tak nak balik la pulak kan time...tp org kate island ni bahaya time malam sb kt sini tak de org brani stay klo mlm, de lanun kate nyer tp kesahihan citer nyer tak la plak diketahuikan...as usual sbelum balik kami ambik gambar sebagai kenangan...smile olls ^__^
    
before berakhirnya episod hari ni kami pose lagi hihihi ^__^

Blom habis lagi episod hari3 ni tinggal skit je lg saki baki nyer, pas je balik dari island tu..siap je mandi2 cuci diri kt hotel terus gi Philippine Market..mmg best kat sini mmg smua ade. mmg betol kate org kat sabah ni cam2 jenis permata ade yang murah yang mahal...rase buat yang bawa pon smua habis kot...abeh klo dah satu market tu dok tawau saei tak nyer abeh..tgk tu punyala byk spai kiri kanan dok pegang brg seb la kaki tah leh pegang klo nak kompom dok sibuk shopping lagi hehehe....


Kini tibala episod kepuncak pada percutian kami disabah ni, klo mula2 dlo rase sayu je ati nak tinggal hubby dgn anak kt umah kan, skang ni len plak sayu je ati ni nak tinggal sabah ni...mase2 yang dah kami spent together, riuh rendah gelak tawa kami disini...keseronakkan & yg paling best skali hubungan kemesraan yg terjalin diantara kami disini mmg yang terindah...YF rase sangat2 happy skali sb dpt meluangkan mase bercuti bersama2 dgn opismate yg lepas ni belom tentu kami akan dpt merasainye lagi..pengalaman dan kenangan yg kami lalui sepanjang berada disini takkan YF lupakan spai bila2...huhuhu


Walopon episod kegembiraan kami disabah sudah berakhir dan kinilah tinggal kenangan. Tp kenangan yang tercipta dan terukir itu yang akan YF ingati spai bila2 selagi hayat dikandung badan. In Shaa Allah..pada korang yang sudi berdatang dan membaca entry YF kali terima kasih bebanyak yer..semuga terhibur.

**Sekadar coretan kisah kami**

Wassalam ^__^



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...