Thursday, June 20, 2013

DONUT BERSALUT COKELAT

 
 
yuhuuu =)
buat ape tu?
tengah makan ye ihik...
ape menu lunch today??
mesti sedap kan ^_^
urmm yummy yummy 
 today menu lunch aku special skit
sedap kompom leleh air liur korang kalo tengok ney hehe :-P
 tadaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!
  klass gituw kan lunch dengan cik donut kihkih
cik donut ney aku sendiri malam tadi
acam ado dok rupo cam donut big apple tu?? 
kan =)
big apple lah sangat kan haha
*****adoii pengsan kak kiah kalo dengar ney haha*****
hokaylah aku nak sambung makan ney 
tapi sebelum tu aku sharekan resipinya dulu yer :-)
 
 
   
Tajuk album dia Donut Bersalut Cokelat Cik Tie haha...

 
 

Resipi: Donut Bersalut Cokelat 

Dari Dapur: Yatie Fizzy 









Bahan A

@ 11gram mauripan 
@ 1/4cup air suam 
@ 1tsp gula

** satukan bahan kat atas ney dlm satu bowl**



Bahan B
@ 3cup tepung gandum 
@ 4tsb gula
@ 1/2tsp garam
@ 1biji telor
@ 1/2cup air - letak sikit jew dulo 
@ 2tsb butter/minyak



Cara membuatnya:-

@ satukan tepung, gula, garam dalam bowl. gaul hingga sekata pastu   
     buatkan lubang kat tengah2 campuran tadi.
@ masukkan bahan A dan B. Uli hingga menjadi doh atau sampai tepung tak 
     lekat kat tangan 
@ rehatkan doh dalam bekas tertutup/tutup dengan kain basah hingga doh 
     kembang kurang lebih 2-3 jam.
@ Bila doh dah kembang tumbuk2 adunan tadi untuk keluarkan angin 
@ boleh bentukkan donut itu ikut suka masing2 dan biarkan donut 1/2 jam 
     b4 goreng

@ goreng donut hingga kuning keemasan/hingga masak. guna api sederhana      jew tau agar donut tu masak dengan sekata.
@ sejukkan seketika sebelum dicelupkan dengan cokelat/gula.
@ untuk hiasan tabur badam atasnya tau. (pastikan badam tu goreng/
     panggang tanpa minyak ya!!



Tips: kalo nak donut tu lagi gebus, seeloknya biarkan doh semalaman untuk hasil yang lebih meletop.




♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥   selamat mencuba ^_^    ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥


















 

 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...